Hlavní obsah
Cestování

Dovolená za totáče. Málo peněz, hodně fantazie a hromada řízků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří May

Tři nejdůležitější věci na dovolené

Pomocí starých diapozitivů vám připomenu socialismus z pohledu dítěte. Nehodnotím, ani nesrovnávám. Takové to prostě bylo.

Článek

Starosti dnešních rodičů s dovolenou mi připomínají závody. Co nejdál, co nejdráž, a hlavně uveřejnit fotky z dovolené na sociálních sítích. A když na to nemám? Tak si půjčím a splácím další dva roky.

Normalizace

Jako dítě jsem normalizaci nevnímal. Pionýr byl fajn, na tábory jsem se těšil a dovolená s rodiči byla vždy super. Dvě rodiny, stará auta, stany, skládací nábytek, plynový vařič, matrace a hurá na Domašu.

Foto: Jiří May

Stan, Oktávka a Trabant

Tatry

Dovolená v Tatrách byla luxusní. Vybavení bylo stejné, ale člověk byl v mezinárodně obsazeném kempu. Všude samý Dederon s rádiem, vyřvávající do půlnoci hity Karla Gotta. Čerstvý vzduch byl neustále obohacován smradem projíždějících Trabantů a snad nikdy nečištěných záchodů.

Foto: Jiří May

Stravování v kempu

Vodní nádrž Jesenice

Opravdu špičkový pobyt byl na přehradě u Chebu. Tam jezdili Němci západní a bylo všude čisto. Tedy pokud nepočítáte šmelinu s markami u půjčovny loděk. Stačilo si k vodě dovést duši od traktoru, doprostřed přivázat prkno a celý den bylo o zábavu postaráno. Dokonce tam dělali hranolky!

Foto: Jiří May

Nezbytná duše od traktoru

Morava je nejlepší

K Bečvě na Moravu jsme jezdili často. Spousta koupání, hrady, zámky a dobré jídlo. To já moc rád. Matka tam studovala historii a já s tátou místní kulturu. Hlavně ve zvláštních jeskyních se sudy.

Foto: Jiří May

Říční koupaliště

Berounka je základ

Berounka je naše srdcovka. Višňová, Zbečno, Sýkořice a další kempy. To jsou vzpomínky k nezaplacení. Doslova. Ve všech kempech nám něco ukradli. Nicméně já vzpomínám na celá procesí trampů, mířících kamsi k řece spát pod širákem. Přeci nebudou spát v kempu jako paďouři.

Foto: Jiří May

Rozkládací sada

Krkonoše

Do Krkonoš se prostě muselo. To byla povinnost. Pěšky na Sněžku a cestou dolů nasbírat, co nejvíc borůvek. Borůvkový koláč musí být. Každý měl batoh CKM plný svačiny a bandasek na borůvky. Nesnášel jsem ty bandasky! Koláč byl ale dobrý.

Foto: Jiří May

Krkonoše

Dva dny autem na Duklu

Ve škole jsme probírali karpatsko-dukelskou operaci. A prý tam jsou ještě tanky a děla. Já a bratr jsme uprosili tátu a jelo se. Dva dny Trabantem. Žádné dětské sedačky, pásy a jiné vymoženosti. Máma usmažila půl prasete do řízků, přibalila 2 bochníky chleba, termosku s čajem a už jsme frčeli. Benzín za 4 Kčs. Tenkrát to bylo dobrodružné a zajímavé. Dnes bych tam děti nevzal. Nějak mi tanky, v poslední době, vypadly z oka.

Foto: Jiří May

Dukla

Věřím, že si moje děti za čas také vzpomenou na naše dovolené. Snad v dobrém. Myslím, že jim bylo úplně fuk, stejně jako nám, kdo byl zrovna u moci. Hlavně, když jsme byli spolu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz