Hlavní obsah
Umění a zábava

Jára Cimrman spojenecký agent. Superšpion Trachta odkrývá tajemství 2. světové války!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dlouholetá záhada Járy Cimrmana o jeho osudu po roce 1914 byla konečně objasněna. Nově odtajněné dokumenty odhalují, že se Cimrman stal trojitým agentem a pod krycím jménem Trachta hrál klíčovou roli vítězství spojenců ve 2. světové válce.

Článek

Všichni známe Járu Cimrmana jako geniálního vynálezce, divadelního dramatika a neúnavného cestovatele. Ale co když skrýval tajné životy, o kterých jsme doposud nevěděli? Nová senzační teorie odhaluje Cimrmana jako trojího agenta, který hrál klíčovou roli v 2. světové válce a pomohl spojencům dosáhnout vítězství.

Kolem roku 1920 začal Cimrman pracovat pro MI6 a GRU. V průběhu třicátých let hojně využíval své známosti s rodinou Henleinů, jejichž syna Konráda učil k infiltraci do nacistické strany. Pod krycím jménem Trachta postupně pronikal do nejvyšších kruhů německých tajných služeb. Díky svému důvtipu a geniální dramatické tvorbě, kterou zdánlivě podporoval despotický režim, se mu podařilo získat důvěru nacistických pohlavárů a stát se klíčovým informátorem pro spojence.

V roce 1940 nastal Cimrmanův hvězdný moment. Během představení pro námořníky na bitevní lodi Bismarck se mu pomocí obyčejného lodního háku podařilo prorazit do stroje Enigma a získat tak klíčové informace o fungování německé šifrovací technologie. Jeho legendární telegram: „Háknul jsem Enigmu a vytvořil zadní vrátka,“ dodnes rezonuje v síních britské tajné služby.

Cimrmanovy zásluhy ale nekončí jen u Enigmy. O dva roky dříve, v roce 1938, pomohl Sovětům s dokončením prvního raketometu, který Rusové z vděku pojmenovali „Cimrmanova flétna“. Bohužel velitel Chruščov, s typickým sovětským gigantismem, trval na přejmenování na „Stalinovy varhany“. Cimrmanův skromný duch se tak musel spokojit s méně bombastickým názvem a ustoupit monumentální propagandě. Smutně krčil rameny a sarkasticky poznamenal: „Aspoň, že hraje.“ Ze zdroje u GRU víme, že Cimrman, kvůli extrémní hlučnosti zbraně, nazýval soukromě raketomet „Kat uší“. Sověty zkomolená Kaťuša se později ujala v celé Rudé armádě.

Vrcholem Cimrmanovy válečné kariéry je rok 1944. Pomáhá naplánovat vylodění v Normandii. Generál Montgomery navrhuje krycí název „Den C“, jako poctu Cimrmanovi. Avšak generál Dwight D. Eisenhower se nenechal ovlivnit a s typickou americkou arogancí pojmenoval akci po sobě „Den D“. Cimrman jen ironicky podotkl: „No co, aspoň se to lépe rýmuje.“

Po válce se Cimrman, unavený konspiracemi a bojem za svobodu, vrátil do Československa. Snil o návratu do Liptákova a klidném životě plném divadelních her. Osud mu však přichystal další překážku. Únor 1948.  Znechucený totalitním režimem Cimrman emigroval do USA, kde se dle všeho zapojil do příprav „Pražského jara“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz