Hlavní obsah
Cestování

Josefův Důl je v létě nádherný. Srdcem Jizerských hor s tříletou dcerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří May

Vodní nádrž

Jizerky jsou v létě rájem pro cyklisty. Sice kvůli nim musíme s dcerou chodit cestou necestou, ale nám to nevadí a užíváme si málo používaných stezek.

Článek

Josefův Důl navštěvujeme několikrát do roka. Hlavně v létě. Je to ideální výchozí pozice k výletům po Jizerkách. Pravda je, že tříletá dcera toho moc nenachodí, ale trénujeme. Autem dojedeme na konec obce a hurá do lesa.

Podél Kamenice až k v.n. Josefův Důl

Foto: Jiří May

Kamenice po ránu

Asfaltová cesta, která vede k přehradě, je velmi frekventovaná. Turisté jsou v pohodě, ale cyklisté jezdí směrem z kopce od přehrady velmi rychle a jsou nebezpeční. Já a žena uskočíme, avšak dcerka nemá šanci. Nosit ji pořád na koníčka nechci. Tak po cca 200 metrech přejdeme kovovou lávku a jdeme podél řeky až na přehradu.

Foto: Jiří May

Kamenice

Podél Kamenice vede stezka plná kořenů, balvanů, můstků a je velmi romantická. Pro tatínka zálesáka. Maminka se moc netváří a dcerka sem tam kňourá. Na to jsem však připraven a bleskem zařizuji lesní piknik.

Foto: Jiří May

Oběd pro dceru

Na malém plynovém vařiči ohřeju dceři předem zakoupenou hotovku. Pak přijde na řadu maminka a její káva s tatrankou. Nakonec si obě holky dají čerstvě udělaný popcorn. Je krásně, ptáčkové zpívají, komáři píchají a dceruška usnula na dece. S maminkou užíváme klidu.

Foto: Jiří May

Káva a popcorn pro maminku

No není nádherná? Nádrž Josefův Důl je poměrně malá, ale krásná. Můžete ji celou obejít, ale koupat se v ní nesmí. Vůbec nám to nevadí. Posedíme, pokoukáme, svačinu sníme a vracíme se domů.

Foto: Jiří May

v.n. Josefův Důl

Jelení potok

Na druhou stranu od silnice teče Jelení potok. Turistická trasa tam není, ale na mapě jsem nalezl lesní cestu, která nás dovedla až k vodopádům. Cestou stihly holky nasbírat tašku hřibů. Tatínek musel sbírat borůvky, což nebylo právě snadné, když mu dceruška neustále ujídala z hrnku. Přechod potoka byl trochu problematický, ale dali jsme to.

Vodopády Jedlové

Vyjeli jsem autem na parkoviště k lesní bráně a vyrazili naučnou stezkou Jedlový důl k vodopádům Jedlové. Kopec byl prudký a místy jsem dcerku musel nést za krkem. Holčina vesele pokřikovala na okolní turisty, jedla housku a drobila mi na hlavu. Cestou trochu krápalo, ale nahoře vyšlo slunce a fotky vodopádů se docela povedly.

Foto: Jiří May

Vodopády Jedlové

Okolí Josefova Dolu je krásné po celý rok. Avšak v létě je tam toho mnohem víc ke koukání. Alespoň pro nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz