Hlavní obsah
Aktuální dění

Kursk: Déjà vu s příchutí boršče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Když se „speciální vojenská operace“ vrátí domů.

Článek

Pamatujete si, jak ruská armáda vyrazila na „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajinu? Slibovali rychlé vítězství, denacifikaci a osvobození utlačovaných Rusů. No, jak už to tak bývá u lidských plánů, něco se zvrtlo. A teď se boje přesunuly i na ruské území. Ukrajinská armáda útočí v Kurské oblasti a Rusové se ocitli v roli těch, kteří brání svou vlast před invazí. Ironie, že?

Procitne konečně ruské obyvatelstvo?

Zatímco ukrajinské obyvatelstvo se semklo a postavilo na odpor, ruské obyvatelstvo zůstávalo po většinu konfliktu v podivném stavu apatie. Propaganda jim tvrdila, že vše jde podle plánu, že ukrajinská armáda je na kolenou a že vítězství je na dosah. Teď, když jim válka klepe na dveře, začínají se možná ptát: „Opravdu tohle byla 'speciální vojenská operace'? Opravdu jsme museli poslat naše syny a manžely umírat za Putinovy imperiální ambice?“

Dějiny se opakují, jen role se vyměnily

Je až neuvěřitelné, jak se dějiny opakují. Před osmdesáti lety se nacistické Německo řítilo na východ, přesvědčeno o své nadřazenosti a rychlém vítězství. Narazilo však na urputný odpor sovětského lidu a nakonec bylo zahnáno zpět. Dnes se role obrátily. Rusko, které se kdysi považovalo za osvoboditele Evropy od nacismu, se samo stalo agresorem. A Ukrajina, která byla kdysi součástí Sovětského svazu, nyní bojuje za svou svobodu a nezávislost.

Má ukrajinský útok naději na úspěch?

To je otázka, kterou si klade celý svět. Ukrajinská armáda sice dosáhla významných úspěchů, ale Rusko je stále mnohem větší a silnější. Navíc má k dispozici jaderné zbraně, což je faktor, který nelze ignorovat. Přesto Ukrajinci bojují s odhodláním a mají podporu západu. A jak už historie mnohokrát ukázala, i zdánlivě slabší strana může zvítězit, pokud má dostatečnou vůli a odvahu.

Tohle už není „speciální vojenská operace“

Jedno je jisté. Tohle už dávno není „speciální vojenská operace“. Je to plnohodnotná válka, která si vyžádala tisíce obětí na obou stranách a způsobila obrovské škody. Jak tohle celé dopadne? Podle mého skromného názoru to skončí remízou. Ani jedna strana nedosáhne svých cílů a obě budou muset přistoupit na kompromis. Ale hořká pachuť zůstane. A to nejen v ústech Ukrajinců a Rusů, ale i celého světa. Ať už zvítězí Ukrajina, nebo Rusko, bude to Pyrrhovo vítězství, zaplacené krví a slzami.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz