Hlavní obsah
Lidé a společnost

Will Sommers: Šašek, který přežil nálady Jindřicha VIII. a stal se středověkým influencerem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno Dall-E

Will Sommers byl víc než jen šašek. Byl jediným, kdo mohl směle králi Jindřichu VIII. říkat pravdu, a přitom si zachovat hlavu. Jak přežil bouře královského dvora?

Článek

Králův šašek a středověký influencer

Když se řekne „šašek“, většina z nás si představí komickou postavičku v bláznivém kostýmu, která slouží výhradně k pobavení vladaře a jeho dvora. Ale u Willa Sommerse, šaška na dvoře krále Jindřicha VIII., byla jeho role mnohem hlubší a důležitější. Byl to muž, který nejen rozesmál, ale i ukázal zrcadlo. Neexistoval na dvoře nikdo jiný, kdo by mohl králi říkat věci, které by se nikdo jiný neodvážil ani šeptat. A přitom si dokázal udržet hlavu na ramenou. Doslova!

Šašek, který překročil hranice

Will Sommers se na dvůr Jindřicha VIII. dostal kolem roku 1525, a ačkoliv se původně jednalo o prostého chlapíka z Midlands, velmi rychle si získal královu přízeň. A nebylo to jen díky jeho schopnosti rozesmát vladaře, ale i díky tomu, že dokázal říct pravdu do očí. A to je něco, co v období plném intrik a neustálých změn na dvoře nemohl jen tak někdo.

Jindřich VIII. byl znám svými proměnlivými náladami a politickými obraty, přičemž šašek byl často svědkem těch nejvypjatějších okamžiků. „Wille, jestli mi lžeš, tak ti hlava poletí,“ pronesl prý král jednou v hněvu. „Jestli nelžu, milostpane, tak možná vy ji ztratíte dřív než já,“ odpověděl prý Sommers s úsměvem. A jak to dopadlo? Jindřich se rozesmál a od toho okamžiku byl Will nepostradatelnou součástí dvora.

Přátelství, nebo taktika?

Je fascinující, jakou důvěru si Will Sommers u Jindřicha získal. I přes všechny královy nálady, sedm manželek (včetně několika nešťastných poprav) a nekonečné intriky na dvoře, zůstal Sommers u moci po celou dobu Jindřichovy vlády. Dokonce se o něm říká, že byl jediným mužem, který dokázal rozesmát krále i v jeho nejtemnějších momentech.

Možná to bylo právě proto, že Sommers, na rozdíl od ostatních, neměl žádné ambice stát se politikem nebo manipulátorem. Jeho úlohou bylo být pravdivý. Vtipně, ironicky, ale pravdivý. Možná proto byl pro Jindřicha tolik cenný. Sommers byl jakýmsi „středověkým influencerem“. Někým, kdo dokázal ovlivňovat mínění bez toho, aby se do politiky vůbec motal.

„Žerty stranou, Wille!“

Je zajímavé, že Sommers měl v určitých chvílích dovoleno zasáhnout i do vážných záležitostí. Ať už se jednalo o královy vztahy s církví, problémy s nástupnictvím, nebo dokonce válku, Sommers vždy dokázal najít způsob, jak zlehčit situaci, a přitom dodat neotřelý pohled.

Jednoho dne, když Jindřich lamentoval nad tím, že jeho třetí manželka Jana Seymourová stále neporodila syna, kterého si tak zoufale přál, Sommers měl údajně pronést: „Králi, možná je to tím, že se pořád snažíte měnit pravidla. Bůh už je z toho zmatený, stejně jako já.“ Král se zasmál, což bylo přesně to, co Sommers potřeboval, aby se mu nestáhla kolem krku smyčka.

Šašek, který přežil krále

Ačkoliv mnoho králových blízkých skončilo pod gilotinou nebo na popravišti, Will Sommers přežil nejen Jindřicha, ale i jeho dcery Marii I. a Alžbětu I. V té době byl už starým a unaveným mužem, ale stále si uchovával svůj šarm a schopnost přitáhnout pozornost.

Jeho životní příběh se tak stal legendou, a dodnes mě fascinuje myšlenka, že jeden z nejkrvelačnějších králů v dějinách měl po svém boku člověka, který mu neustále připomínal, že královská moc je nakonec stejně křehká jako život každého z nás.

Odkaz

Will Sommers tedy nebyl jen obyčejným šaškem. Byl mužem, který díky svému intelektu a schopnosti udržet se „mezi řádky“ dokázal nejen rozesmát krále, ale i udržet ho při zemi. A právě díky tomu se stal jedním z nejznámějších středověkých šašků. V dnešní době bychom ho mohli označit za „influencera“, který bez Instagramu nebo Facebooku dokázal ovlivňovat nálady a rozhodnutí jednoho z nejmocnějších lidí své doby. A co víc, dokázal přežít!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz