Hlavní obsah
Aktuální dění

Tak nám zrušili soudce z lidu, paní Müllerová…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Nováček

Trestní líčení u Krajského soudu v Brně

Tak nám naše hlavy pomazané zruší přísedící u soudů. V celé ČR ušetří tento odvážný státotvorný počin úžasných 8 milionů korun. To jsou zhruba náklady na dva podřadné poslance.

Článek

Sněmovna dnes podpořila omezení soudních přísedících u některých sporů, přátelé.

Přísedící z lidu by měli být nadále součástí soudních senátů jen v prvostupňových řízeních a v případech s minimálně desetiletou hranicí trestní sazby – tedy vždy například u vražd, větších loupeží, znásilnění či zabití. Ok, proč ne.

V hospodářské kriminalitě, v civilních sporech, pracovněprávních přích ani v tresních senátech okresních soudů fakt asi přísedících netřeba, to si rozhodne samosoudce rychleji a hbitěji.

K smíchu je ovšem ekonomický dopad celé slavné novely. Roční náklady na přísedící jsou totiž směšných 13 milionů. Jejich zrušením „ušetří“ stát ročně v celé ČR 8 milionů korun.

No, to je mi ale úspora. To jsou zhruba roční náklady na dva poslance, kteří nejsou členy žádného podvýboru ani výboru ani komise - takoví snad ale ani u nás nejsou…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz