Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zakázat marihuanové medvídky? Čiré pokrytectví a nadbíhání řevu ulice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Nováček

Vládní válka proti marihuanovým medvídkům? Reálný život v Česku je už dávno jinde.

Vládní válka proti marihuanovým medvídkům? Reálný život v Česku je už dávno jinde.

Článek

Křečovitá snaha politiků postavit mimo zákon gumové medvídky napuštěné konopím (HHC), poté, kdy se navzdory varování na obalu pár desítek dětí předávkovalo a některé z nich skončily v nemocnici, je nadbíháním řevu ulice a krystalickým pokrytectvím.

Politici opět osvědčili, že žijí ve svém paralelním světě, stále více odtrženém od reality. Jejich myšlenky na kriminalizaci prodejců či konzumentů legální látky zavánějí zastřením mysli, ne nepodobnému halucinacím opravdových feťáků.

Sehnat v Brně koks je snazší než koupit žárovku

Snaha o kriminalizaci marihuanových medvídků se míjí smyslem především proto, že žitá realita společnosti je už dávno někde úplně jinde. Obchody s různými druhy konopí, kratomu a dalších šmakulád vyrašily ve velkých městech jako neštovice u školáka. Nároží metropolí dnes už lemují místo telefonních budek automaty na různé druhy „fetu“.

Například v Brně je dnes mnohem rychlejší a jednodušší sehnat na ulici koks než koupit v obchodě žárovku do lustru. V tomtéž Brně probíhá bez zájmu médií i veřejnosti soudní monstrproces s gangem 16 darebáků, kteří podle detektivů z protidrogového skoro tři roky ve velkém prodávali mladým lidem na diskotékách (nebo rovnou u nich doma) ve velkém a pravidelně pervitin, extázi, koks, marihuanu a další drogové mňamky.

Seznam zdokumentovaných „klientů“, brněnských „Narcos“ čítá jen v tomto jednom jediném případu přes 200 jmen. Řada z nich jsou veřejnosti ne neznámí lidé. Jen čtení obžaloby zabralo dva dny.

Bratři lidovci, zakažte i pití vína!

Před zákazem marihuanových medvídků varovala ostatně i Asociace adiktologů i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Požadují ho naopak vládní lidovci (bratři, a co to pití vína ve velkém? Pánbůh vás vidí!).

Jindřich Vobořil, respektovaný odborník, poukázal třeba na trpkou zkušenost z Francie. Na tamním trhu zakázané látky nahradily jiné deriváty, s ještě silnějším účinkem. Vobořil tvrdí, že i u nás zakázané méně rizikové substance rychle vytěsní nebezpečnější deriváty.

Ne stát, ale rodiče jsou zodpovědní

Své děti by si primárně měli ohlídat jejich rodiče. Tak praví nejen rozum, ale i zákon.

Samotní prodejci totiž na možná rizika baštění pochutin říznutých „marjánkou“, upozorňují (viz, níže - Co je HHC a co je THC).

Pokud by politici měli skutečně na zřeteli blaho dětí, jejich tělesnou a duševní kondici, pak by měli napřít pozornost jinam – především podpořit sportování dětí a mládeže ve školách. Mohou také daňově zvýhodnit ty, kdo se o své zdraví starají. To se ale zřejmě v zemi plné pivních pupků, levného kuřiva, chlastu a nulovou daní na víno, nestane ani náhodou.

Co je HHC a co je THC

Pro účely tohoto textu si jen krátce shrňme, co je THC a HHC. Tetrahydrokanabinol (anglicky tetrahydrocannabinol, zkráceně THC, též delta-9-tetrahydrokanabinol) je jeden z více než osmdesáti kanabinoidů. Je hlavní psychoaktivní látkou nacházející se především v květenství konopí.

HHC není žádnou novinkou, poprvé je vytvořil v roce 1944 americký chemik Roger Adams, když k delta-9 THC přidal molekuly vodíku. Takzvanou hydrogenací vznikl hexa-hydro-kanabinol (HHC).

Podobný proces se mimochodem používá k přeměně rostlinného oleje na margarín.

HHC je díky přidanému vodíku oproti THC stabilnější, má delší životnost a je méně náchylný k působení UV záření a tepla. Jednoduše řečeno HHC se chová velmi stabilně.

Vzhledem k tomu, že samotná extrakce přímo z konopí by je ekonomicky nevýhodná, tak se praktikuje derivace HHC z kanabinoidu CBD. Zároveň se tím obchází legislativa, zakazující v mnoha zemích, ČR nevyjímaje, veškeré aktivity spojené s pěstováním, výrobou a distribucí marihuany.

Přežvýkáte-li moc medvídků, hrozí vám i paranoia

Mezi potenciální vedlejší účinky HHC patří: Úzkost, závratě, sucho v ústech, zvýšená chuť k jídlu, nespavost, paranoia, zrychlená srdeční frekvence či zarudlé oči.

Mezi potenciální „pozitivní“ účinky HHC patří: Redukce bolesti, navodění pocitu relaxace a je možné, že někomu urychlí usínání.

Probudit by se rychle měli hlavně rodiče – a politiky odtržené od reality příště nevolit a nenechat je tak kecat do věcí, kterým nerozumí a navíc svými verdikty společnost poškozují.

Přežvýkáte-li moc medvídků, páni poslanci a paní poslankyně, hrozí vám – jak uvedeno na obalu cukrátek - i paranoia! :-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz