Hlavní obsah
Seberozvoj

Myšlením k bohatství - teorie a realita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Štágl

Ořechy v Jezvé

Někdy se snažíme, dáváme do toho téměř vše, modlíme se, meditujeme, ale soused odvedle má hezčí dům a pevnější zdraví.

Článek

Je to jeden z mnoha příběhů, se kterými se psychoterapeuti mohou setkat. Stojí na tvrzení, že myšlenky jsou mocnější než hmota, že každé proměně hmoty předchází tvůrčí akt. Reálný příběh, který se v poslední době vyskytuje stále častěji. Člověk si přečte některou z knih Myšlením ke zdraví, Bohatý táta, chudý táta, Jednoduše buďte úspěšní a čtenář pochopí - jak je svět jednoduchý. Stačí správně myslet a změníme nejen sebe, ale celý svět. Nemá to chybu, tak prosté to je. Dokazují to tisíce studií, tisíce mužů a žen, který tím prošli. Kurzů, které se na toto téma pořádá stále přibývá, roste počet online videí s meditacemi, afirmacemi, binaurálními zvuky atd.

Svět se mění. Je úplně jiný, než byl včera. Nikdo a nikdy už nebude žít jako za komančů, nebo před útokem z 11. září, před invazí na Ukrajinu atd. Jedna z mých oblíbených knih se jmenuje Svět včerejška od Stefana Zweiga. Popisuje, že po první světové válce již nikdy nemůže být svět jako dříve, že po takovém masakru lidí, ve společnosti, která se prohlašuje za civilizovanou, už nemůžeme udělat podruhé tu samou chybu a zase rozpoutat válku. Následné vzplanutí druhé světové války odmítl vpustit do svého života. Tohle nechtěl. Jenže válka tu byla. Nemohl přijmout takovou realitu, tak odplul z Evropy do Brazílie a ukončil svůj život.

Svět se mění. Nikdy nevstoupíme do té samé řeky. Zároveň to není úplná pravda. Co je lidstvo lidstvem, nebo spíše námi zaznamená civilizace civilizací a žádným barbarstvím (nesrozumitelným brbláním), máme pořád pocit, že teď přichází změna, a když ne teď tak za dohledným rokem. Jenom za mého pětapadesátiletého života bylo rozhodně více než pětapadesát očekávaných tak zásadních změn, že se nazývaly konce světa. Svědci Jehovovi za mého života předpovídali dva konce známého světa, dále evangelický kněz Harold Camping (r. 2011), pak samozřejmě celá učení jako tzv. Mayský kalendář (r. 2012).

Zpět k terapii. Přišla ke mně žena, skleslá, zdrcená, unavená, nevěřící, bez fungující rodiny. Čtyři roky zasvětila proměnám svého myšlení. Začínala mnohem dříve s knihou Louise Hay Miluj svůj život, ale protože změny nepřicházely, po odchodů dětí z rodiny se rozhodla a byla v tom i podporována - jít do toho tak zvaně naplno. Poslední čtyři roky na sobě poctivě pracovala. Nejprve kurzy, pak stále častěji sama ve svém bytě. Nakonec se objednala na terapii, protože peníze, zdraví, nový přítel, nový dům, vypadalo, že je mnohem dále než před čtyřmi roky. Svět včerejška byl pryč, ale realita dneška se ji vůbec nelíbila. Přesněji nelíbila se jí její pozice v této nové realitě. Řekla, že kdyby se čtyři roky intenzivně věnovala jazykům, účetnictví, možná by dnes měla práci snů, nový dům, nového partnera, a také byla zdravější. Ani v rodině nebyla její cesta plně přijata.

Kdysi chodili klienti, že se chtějí umět prosadit, že mají trauma z kolektivu, dnes není ojedinělý případ, že přijde někdo, kdo se jde zeptat: Jak náš svět funguje? Jak je to se spravedlností? Jak je to s dobrými úmysly?

Také psychologie je jiná než ze světa včerejška. Sice se učí již na mnoha středních školách, ale lidí, kteří by rozuměli své duši, své psyché není o nic víc. Dokonce, když se maturantů z psychologie zeptáte: Co je předmětem psychologie? Nemyslím naučenou definici od někoho. Ale co to je duše? Máte vy duši? Odpověděli vám ve škole na tuto základní otázku? Umíte si na ni odpovědět vy? Nastávají rozpaky. Ti méně přemýšliví začnou bez uzardění popisovat činnosti CNS. Jako kdyby si byli 100% jistí, že duše je propojení neuronů v mozku.

Jsem přesvědčený, že se z toho ona žena dostane. Dokonce, že je na správné cestě, i když si to teď nemyslí. Domnívám se, že jsou i čtenáři, kteří hledají malé branky do nových světů spíše než velké nápisy na zdech typu vyřešeno, zodpovězeno. Domnívám se, že platí, že by bylo bývalo pro onu ženu cestou raději studovat jazyky, stejně jako bylo výhodné zasvětit část života touze po novém domu, novém příteli, omlazení. Domnívám se, že touze nelze utéct, že je lepší se ji podívat do očí. Domnívám se, že pokud se vrátíme k otázkám o smyslu života, otázkám přibližujících nás pochopení duše - přiblížíme se pokoře - takovým vždy otevřeným vrátkům k naší duši.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz