Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Co má společného skupina Queen s ochranou ježků? Briana Maye

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Saniová/Leonardo AI

Snad každý ví, že Brian May je spoluzakladatelem slavné skupiny Queen. Brian May se však věnuje i jiným činnostem a je to velmi zajímavá osobnost.

Článek

Když si dáte do vyhledávače Brian May, pod jeho jménem se ve Wikipedii objeví: kytarista, astrofyzik, zpěvák, hudební skladatel, klavírista, televizní moderátor, hudební producent, herec, fyzik, vědecký pracovník, youtuber a textař.

A již řadu let také ochránce zvířat. Jeho nejslavnější citát, který se šíří po všech sociálních sítích, zní:

„Až zemřu, lidé si mě budou nepochybně pamatovat kvůli skupině Queen, ale mnohem raději bych byl, aby si mě pamatovali za to, že jsem se pokoušel změnit způsob, jakým zacházíme s našimi bližními tvory.“

V několik rozhovorech řekl, že nebyl sám. „Freddie byl obrovský milovník zvířat, své kočky miloval nade vše, byly to jeho největší lásky.“

Freddie Mercury bohužel zemřel kvůli AIDS a vlastně neměl šanci využít svou slávu k pomoci a šíření dobré věci. Brian May tu možnost má a využívá ji tím nejlepším způsobem.

V četných rozhovorech naznačoval, že měl moc rád tu bláznivou „rockovou část“ svého života, ale taky si záhy uvědomil, že ji potřebuje vyvážit něčím klidnějším. Již v roce 2012 to uvedl v jednom rozhovoru:

Kytarista Queen řekl: „Queen je obrovskou součástí mého života, ale mám i jiné zájmy. Lidé vědí o astrofyzice, ale také miluji zahradničení a vždy jsem byl nadšeným ochráncem naší nádherné britské divoké přírody.

A tak založil organizaci na ochranu britské divoké přírody SAVE ME:

Zde je krásné krátké video, v němž popisuje svůj vztah ke zvířatům a vlastně zde i vysvětluje, proč založil Save me.

Save me se snaží chránit všechna zvířata. V mnoha rozhovorech Brian May poukazuje na to, jak ho trápí, že se lidé chovají ke zvířatům tak krutě a nespravedlivě.

On jen ale „nepovídá“, snaží se i hledat řešení. V tomto videu například poukazuje na to, že s farmáři našel způsob, jak nevyhlazovat jezevce.

Jezevci jsou považování za přenašeče nemocí na krávy. A co automaticky udělá společnost, když se o něčem takovém dozví? Začne vybíjet daný druh. Brian May v tomto videu říká: „Jezevci v tomto případě nejsou nepřátelé, ani to nebylo jednoznačně dokázáno. Tím největším nepřítelem jsou nemoci.“

Ve videu lze vidět zoufalého farmáře, protože jeho krávy byly nakaženy. Byla mu okamžitě nabídnuta pomoc, aby se jezevci z okolí hned začali likvidovat. Tato farma však souhlasila se Save me: jezevci se nebudou zabíjet, bude se společně hledat jiné řešení. A povedlo se jej najít. Což byl zásadní obrat v tomto tématu;

29. srpna na platformě X na Save me stránce bylo oznámeno:

Fantastická zpráva. Vláda minulý pátek zrušila plány, které by umožnily utratit velké množství jezevců, a chystá se zahájit tolik potřebnou novou revizi této politiky. Politika vybíjení jezevců byla totiž neúčinná. Farmáři se nyní mohou obrátit na cílené metody k odstranění bTB, které jsou účinné a zaměřené na brouka a nepřítele „Mycobacterium bovis“.

A to je hlavním tématem na přednáškách a při rozhovorech s Brianem Mayem. Já s ním celým srdcem souhlasím. Lidstvo si vybere vždy to nejjednodušší, a přitom nejvíc nespravedlivé a hnusné řešení: nějaký zvířecí druh nám někde dělá problém? Začne zabíjení. Jako inteligentní rasa bychom měli hledat řešení, které nebude tak kruté a  nespravedlivé vůči zvířatům.

Save me chrání všechna zvířata, snaží se dělat osvětu, ale největší popularitu si na sociálních sítích získávají zachráněné lišky a jejich ochrana.

Foto: Jitka Saniová/Save me

Zachráněné liščátko v záchranné stanici organizace Save me

Mezi největší lásky Briana Maye patří ježci. Založil pro ně stanici a projekt Amazing Grace, kde je zachraňují a snaží se pro ně vytvořit bezpečnou budoucnost:

Záchrana britských ježků jedna vesnice po druhé:

Projekt Amazing Grace byl založen v roce 2016, aby pomohl svízelné situaci ježků. Denně vidíme ježky, kteří se potýkají s  problémy. Ježci jsou stoičtí a dokážou se přizpůsobit modernímu životu, ale potřebují naši pomoc, aby si mohli zvyknout na nové podmínky moderní společnosti.

Na Save Me chceme spolupracovat s vládou, vývojáři a průmyslem, aby budoucí vývoj byl přátelský k přírodě, byl bezpečný a udržitelný. Pokud jste vývojáři, architekti anebo třeba stavaři, kontaktujte nás pro více podrobností.

Zde je stránka s informacemi a hlavně s klipy z Amazing Grace. Brian zde píše, jaký šok to pro něho byl, když zjistil, jak velký úbytek ježků Británie zaznamenala. A tak se nyní věnuje jejich záchraně: „… snažíme se věci měnit k lepšímu, v případě ježků to jde docela dobře. Kdo by chtěl vidět Británii bez ježků? Vždyť je to jeden z nejmilovanějších tvorů naší přírody, že ano?

Na konci srpna prodělal 77letý Brian May malou mrtvici. Nemohl hýbat levou rukou, byl hospitalizován, ale už je zcela v pořádku, což dokazuje ve videu na svém webu:

„Takže dobrá zpráva je, že jsem v pořádku. Dělám jen to, co mi bylo řečeno, což v podstatě znamená - nic.“

Přeji Brianu Mayovi hodně zdraví. Jako slavná osobnost se snaží využít svou popularitu tím nejlepším způsobem. Moc mu držím palce, aby byl úspěšný ve všem, co dělá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz