Hlavní obsah
Astrologie

Humor je báječná věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jitka Saniová/Leonardo AI

Zde je procházka zvěrokruhem s krátkými popisky, jaký humor se nám líbí dle našeho znamení. Možná se v textu poznáte, možná ne, hlavně ale spíše doufám, že dostanete chuť podívat se na něco humorného.

Článek

Humor vyvolává smích a úsměv – tedy emoce velmi příjemné. Vědecké pokusy ukázaly, že smích leckdy dokáže pomoci našemu tělu v boji proti nemocím či hojením. Měla jsem na FB kamaráda Jima, který mi napsal, že Indiáni považují úsměv a smích za posvátný. Zejména severoameričtí Indiáni razí filozofii, že úsměv je důkazem, že jsme otevření přijímat radosti života, které nám Velký Duch dal do vínku.

Asi proto se stále více nemocnic – hlavně v zahraničí – navrací k terapiím s přirozeně vyvolaným smíchem. U dětí je to snadnější. Klauni, písničky, scénky, legrační pohádky jsou jen některými prostředky, jak děti rozesmát. I když i zde je třeba opatrnosti. Klauni jsou na vrcholu „věcí“ vyvolávající v nás fobii.

Když jsem se zeptala Copilota, jak se nazývá strach z klaunů, napsal mi toto: Strach z klaunů se jmenuje coulrofobie a vědci nedávno zjistili, kde se bere. V časopise Frontiers in Psychology byla nedávno zveřejněna studie vědců z University of South Wales, kteří na základě dat z mezinárodního průzkumu zjistili, že velká část lidí má určitý stupeň coulrofobie, tedy strachu z klaunů.

Musím říct, že z klaunů sice nemám vyloženě strach, ale nemám je ráda. Nepatřím mezi fanynky hororů, ale film „To“ jsem shlédla. Líbil se mi a navíc se mi i líbilo, že děsivým padouchem byl klaun.

Zpět k humoru. Ano, humor pomáhá léčit a na chvíli může ulehčit i těžkému údělu, kterým nemocný prochází. A proto budu vždycky obdivovat ti, kteří chodí do nemocnic a rozveselují nemocné. U nás to je Zdravotní klaun. A já jim alespoň touto cestou posílám velké poděkování za to, co dělají. Zde je odkaz, třeba někdo z vás se stane jejich příznivcem.

Humor je báječná a důležitá část našeho bytí. Už Marcus Tullius Cicero tvrdil že: „Šťastný smrtelník, jemuž nikdy nechyběl humor.“ A moje babička říkávala: „Holka, nejhorší je, když si nemůžeš vzpomenout, kdy ses naposledy upřímně usmála či od srdce zasmála.“

V mém článku o astrologii jste v anketě hlasovali pro oba články. Plním tedy slib a přináším zábavnou procházku zvěrokruhem na téma „humor“.

Je to zábava, jak uvádím v tomto svém článku, stejně tak zde uvádím, proč ráda píši tyto články. A proč to nemůže vždy sedět.

Najděte si své znamení, zamyslete se, zda to „na vás sedí“. Pokud ne, o důvod navíc, proč si přečíst výše uvedený článek.

BERAN

Berani milují dialogy, při kterých jemnějším povahám rudnou tváře. Čím jiskřivější slovní narážky, čím skrytější výzva, tím se víc Berani dostávají do varu. Pozor však, nejde o urážky (na ty jsou Berani velmi hákliví), ale o vhodné narážky, jež je třeba rychle odpálkovat. Pokud jste kápli na ten pravý druh humoru, pak nenajdete bystřejšího protihráče v žertování. Berani vám mohou říct jakýkoliv „vtip-kameňák“ a vy se přesto budete smát. Tito lidé upřímně věří, že co říkají, je tak veselé (jinak by se s tím nezahazovali), že se ostatní prostě musí smát. A ostatní se opravdu smějí. Mnoho Beranů má rádo show se stand-up komiky na pódiu. Nejen v televizi. Dát Beranovi lístek na vystoupení kvalitního stand-up komika jako dárek bývá dobrým nápadem. Co se týče komedií, mezi nejoblíbenější patří „úspěšná klasika“ - Jestli se rozzlobíme budeme zlí, Policejní akademie, Bláznivá střela…

BÝK

S Býky se dostáváme k jadrnému zemskému humoru. Býci do svého žertování nezahrnují žádné kličky a skryté významy, jejich humor je přímý. Vzpomeňme si na Jiřinu Bohdalovou a Ivu Janžurovou – obě dámy se narodily ve znamení Býk a jejich humor je typicky „býkovský“. Muži rádi popíjejí vínko či pivko při vyprávění anekdot. To je zábava, kterou nepohrdne žádný z nich. Nejeden Býk rád zpívá. Proto Býci mají rádi, při níž se zpívá a vyprávějí humorné historky. Býci rádi baví společnost humorem, nad kterým lidé hlasitě vybuchnou smíchy. Nezkazí žádnou zábavu. Čím více posluchačů, tím se dostávají do většího varu. Z filmů milují klasiku, hlavně českou, jako třeba S tebou mě baví svět nebo Sněženky a machři.

BLÍŽENCI

Na Blížence si nepřijdete s žádným humorem, kde padají na hlavy šlehačkové dorty. V takovou chvíli se typický Blíženec ironicky zeptá: „Tomu se mám smát?“ Inu, chcete-li rozesmát Blížence, musíte vybrat něco, co polechtá jejich šedou kůru mozkovou. Každý Blíženec samozřejmě vyznává jiný druh zábavy. Takže strýčka Blížence nadchne třeba Monthy Pythonův smysl života, a jeho neteř Blíženkyni Deník Bridget Jones. Na tom není nic divného. Blíženci mají rozmanitý vkus. Stačí, když tam nebudou lidé po sobě házet šlehačkou a „přiblble“ se tvářit. Takový typ humoru málem Blížence urazí.

RAK

Račí smysl pro humor je dosti rozsáhlý. Raci se mohou smát nad knížkami a veterinářskými příběhy, stejně jako u staré dobré komedie Krotitelé duchů. Raci se rádi smějí. Pokud tedy mají dobrou náladu. Jakmile je popadne pocit, že je všechno nanic, pak by je nerozesmál ani sebelepší humor. Ovšem v dobrých dnech jsou to smíškové, jež si právě jemným úsměvem a příjemným smíchem umějí na svou stranu strhnout pozornost okolí. Málo se o Racích ví, že umějí být pěkně ironičtí. Jakmile se jim někdo nebo něco znelíbí, když je něco rozčiluje či provokuje, nejednou umějí ironicky humornou poznámkou zasadit ránu, které si okolí nemůže všimnout. Humor je pro Raky živlem, bez kterého by si neuměli představit život a často dostanou chuť podívat se na fantasy/pohádkové komedie typu Piráti z Karibiku či Císařův pekař - Pekařův císař.

LEV

Čím více věcí k smíchu, tím se Lvi dostávají do většího živlu. Svým způsobem jsou Lvi jako baterky. Když se pořádně zasmějí v sobotu na večírku, jejich dobrá nálada a chuť smát se, jim bez přestání vydrží až do pondělí rána. Co se týče typu humoru, mají rádi vitální humor nefalšované radosti. Nikdy za nimi nechoďte, abyste je pozvali na tragikomedii nebo nějakou uhozenou modernu. Lvi se nejraději baví se skupinkou přátel/rodinou. Nebaví je koukat o samotě na komedii. Když se ale sejde rodina a pustí si Dobu ledovou, jsou ve svém živlu. Rádi humorně komentují to, co je rozesměje. Lvi totiž zbožňují, kdy se jim poskytne prostor k zapojení se. Zrozenci tohoto znamení se rádi smějí hlasitě a zvonivě. Leckdy nakazí svým smíchem okolí.

PANNA

Nedejte se oklamat puntičkářskou povahou Panen, která z nich dělá zamyšlené jedince vypadající, že nemají čas na takové záležitosti jako je humor. Opak je pravdou. Panny milují humor, ovšem který má v sobě myšlenku. Když s Pannami na půjdete na cimrmanovské představení, uvidíte je v nefalšovaném radostném opojení. V tuto chvíli se budou od srdce smát a chápavě přikyvovat. Mnoho Panen rádo sáhne po humorné knížce typu Murphyho zákony, podívají se na filmy Pelíšky nebo Big Lebowksi. Právě tady najdou skryté myšlenky, kteří mnozí klidně přehlédnout. Komedie typu Blbý a Blbější je nelákají. Panny se totiž rády smějí tomu, co má v sobě jiskru chytrosti a „poznámky pod čarou“.

VÁHY

Chcete vidět smát se zrozence ze znamení Váhy? Vaše přání je snadno splnitelné za předpokladu, že si chvíli počkáte. Typické Váhy se před vámi nezačnou smát hodinku poté, co jste se poznali. Tito lidé musí dostat čas, aby před vámi odhalili svůj smysl pro humor a lásku k smíchu. (Mimochodem mnoho Vah se raději usmívá, než směje nahlas.) V drtivé většině případů tito lidé nemají vyhraněný typ humoru. Zalíbí se jim Pařba ve Vegas a Fotr je Lotr, starý film Někdo to rád horké. Zasmějí nad knížkou Haliny Pawlowské i třeba u večerníčku Zvířátka pana Krbce. V rodinném kruhu často humorem řeší atmosféry, kdy hrozí, že protějšek jde zaškrtit dceru, jež přišla z plesu pozdě k ránu namísto o půlnoci.

ŠTÍR

Se Štírem jsme se dostali do vod, kde není snadné plavat. Štíři mají rádi rafinovaný humor (občas také eroticky podmalovaný). Štíři se rádi smějí, ale rozhodně se nebudou smát jen tak, aby vás uspokojili. Pokud je pozvete na komedii, která je nezaujala, klidně zabručí: „Taková blbost.“ To se může stát, i když vy se mlátíte smíchy. Štíři prostě musí cítit humorný podtext, jiskru a hloubku dané situace. Miroslav Horníček se narodil ve znamení Štír a právě jeho humor ukazuje, jakou hloubku mám na mysli. Člověk prostě musí vycítit, co je pobaví, protože o pravém Štíru se nedá snadno říct, co rozesměje jeho záhadnou duši. Podobné to je s úsměvem. Štíři obdivují šumivý a hřejivý úsměv, nikoliv smích, který by vyhrál v soutěží Hlasitosti. Přesto se dá říci, že například Millerovi na tripu a Forest Gump je zaujme daleko víc než třeba Sám doma či  Ace Ventura.

STŘELEC

O Střelcích se říká, že to jsou smíšci zvěrokruhu. Střelci jednak umějí být humorní a jednak se rádi zasmějí každé taškařici. Ovšem to neznamená, že se zasmějí každé hlouposti. Naopak, často právě kvůli nedostatku kvalitního humoru si vytvářejí příležitosti zasmát se. Až se z toho nakonec stane ve společnosti zvyk. Občas se může stát, že si je lidé zafixují právě jako veselé kopy. Neobdivují ty, které urazí vtipná poznámka o něčem, co se jich dotýká. Právě pro mnoho Střelců je nepochopitelná tato doba, kdy se nesmíte dotknout „mnoha témat“. Střelci mají rádi komedie i humorné knížky. Mnoha z nich je vcelku jedno, zda se s dětmi dívají na Zootropolis nebo někdo navrhne zkouknout starší film Mr. Bean či Fantomase anebo seriál Teorie velkého třesku. Hlavní je, když je „na programu“ něco veselého.

KOZOROH

Astrologické knihy tvrdí, že Kozorohové vyznávají humor, kterému rozumí asi tak jedna třetina lidí. Na jejich humor si musíte zvyknout. Je to zvláštním typ humoru, který člověka zasáhne a přitom nezraní. Jakmile mu přijdete na jeho chuť, už těžko najdete lepší. Zrozenci tohoto znamení neradi hýří humorem v cizím prostředím. Alespoň ne stejnou dávkou. V soukromí jsou Kozorohové mnohem otevřenější a upřímnější. Na veřejnosti sice mohou pronést poznámku, která okolí pobaví, ale to je jen špička ledovce. Pod povrchem najdete mnohem větší smysl pro humor. Velká většina Kozorohů ráda šprýmuje v situacích, kde ostatní používají city. Takže namísto „odpouštím ti“, typický Kozoroh může říct: „Když jsem nevyletěl(a) z kůže včera, dnes už v ní asi zůstanu.“ Člověk musí vydedukovat, že tím říká slova prominutí. V kině se občas bude dívat na komedii kritickým pohledem. Kozorohy rozesměje opravdu dobrý a kvalitní humor.

VODNÁŘ

Když se při akčním filmu, kde hlavní hrdina schytává jednu facku za druhou, začne někdo smát, bude s největší pravděpodobností Vodnář. Až se takového jedince zeptáte, proč se smál, uslyšíte něco jako: „Dostal dvacet pět facek, po kterých by už musel být tuhý a ne si vzít jen aspirin na bolest hlavy.“ Když mluvíte s Vodnáři a najednou se začnou usmívat, znamená to, že jste řekli nějaký nesmysl. Typický Vodnář vám to neřekne, typický Vodnář se začne usmívat. Přepracovaného Vodnáře dovede vtip spíše rozčílit než povzbudit. Jakmile se však tito lidé nacházejí v pohodovém období, rádi se s vámi zasmějí i nad průšvihy, které v minulosti humorně vůbec nevypadaly. Vodnáři milují intelektuální humor. Svěrákovský humor má jistě mnoho příznivců mezi Vodnáři. Stejně tak mají rádi „lehký“ humor ze života obyčejných lidí jako je Malý Sheldon, Přátelé či Průměrňákovi.

RYBY

Ryby touží po veselí a humoru. Právě ten dovede rozehnat některé jejich obavy a vnitřní napětí. Málokdo ví, že Ryby také baví humor vytvářet. Jejich humor je uličnický a barvitý. Spisovatel Douglas Adams se narodil ve znamení Ryb. Mimo jiné napsal i úžasnou sérii Stopařův průvodce galaxií. Ryby milují pestrý humor, ale pokud je spojen s hudbou, zvířaty a fantasy, získá si snad každou Rybu. Muzikál Mama Mia, seriál Wednesday či filmy Mumie, Strážci galaxie a Shrek, humor Jamese Herriota a Geralda Durrella jsou nejoblíbenějšími druhy humoru pro Ryby. Samozřejmě sem patří i romantika. Ryby milují smát se a tak vyhledávají každou vhodnou příležitost. Jediným typem humoru, kterým Ryby neoslníte, je drsný humor, kde každých pět minut zazní vulgární slova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz