Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ekoaktivisté: Zoufalci, nebo géniové naší doby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Beneš/Leonardo AI

Každodenní realita měst, pokud budeme brát ekoaktivisty na lehkou váhu.

Je mi jasné, co si v duchu právě říkáte… Ale dejte mi šanci a dočtěte až do konce. Budu rád, když pak slušně vyjádříte svůj názor v diskuzi.

Článek

Už delší dobu se v médiích objevují zprávy o ekoaktivistech, kteří blokují silnice, aby upozornili na největší problém dnešní doby, a to změnu klimatu. Společnost jejich chování jednoznačně odsuzuje a tito lidé se potýkají s posměšky a nálepkami jako ekoteroristé a neomarxisté. Dejte mi prosím šanci, v tomto článku bych vám chtěl ukázat, že si naopak zaslouží náš respekt a úctu.

Někteří lidé považují blokády za nezákonné a neetické. Argumentují tím, že aktivisté tím jen ztěžují život ostatním a že jejich chování nikoho nepřesvědčí. Jiní tvrdí, že aktivisté jsou jen neschopní a že jejich akce jsou bezvýznamné.

Je však třeba si uvědomit, že aktivisté blokují silnice proto, že situace je zoufalá. Změna klimatu je vážným problémem, který ohrožuje budoucnost lidstva. A pokud se o něj nezačneme vážně zajímat, bude už pozdě.

Blokády sinic jsou sice nepříjemné, ale jsou také účinné. Aktivisté tím upozorňují veřejnost na problém změny klimatu a na to, že je třeba přijmout rychlá opatření. Je samozřejmě možné, že blokády sinic nepovedou k okamžitému řešení problému. Ale jsou důležitým krokem na cestě k změně a to nejefektivnější zvýšení povědomí o tématu. Aktivisté totiž ukazují, že jsou ochotni jít daleko, aby se jejich hlas slyšel.

Zde je několik argumentů, proč ekologické blokády sinic dávají smysl:

  • Jsou účinné: Blokády sinic přitahují pozornost veřejnosti a médií. To pomáhá šířit povědomí o problému změny klimatu.
  • Jsou legitimní: Aktivisté mají právo na shromažďování a projevení svého názoru.
  • Jsou nezbytné: Vlády a firmy se změnou klimatu nezabývají dostatečně rychle. Aktivisté jsou proto nuceni k protestním akcím, aby je přiměly k akci.

Z toho vyplývá, že tzv. ekoteroristé jsou hrdinové naší doby. Je jasné, že v dnešním světě uhelné a benzinové lobby jsou blokády sinic jsou důležitým nástrojem, který pomáhá zvýšit povědomí o problému a vyvíjet tlak na vlády a firmy. Takže až příště budete tzv. hejtit ekoaktivisty, uvědomte si, že bez nich bysme se tady možná všichni ugrilovali zaživa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz