Hlavní obsah
Víra a náboženství

Čísla – jak asi vznikla a proč?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Čáp / OpenAI's Copilot

Vesmír není tmou, ale světlem. V tomto obrázku vidíme stíny a barvy, ale také počet planet, což jsou čísla, které lze spočítat. Vznikla jednička z toho, že starověcí předci spatřili na nebi Venuši, která se stala číslem - 1?

Objevte tajemnou sílu čísel a jejich vliv na naši realitu. Čísla nám odhalují neuvěřitelné spojení s vesmírem a možností vytvářet skutečnost. Vstupte v tomto článku do světa, kde se imaginace stává skutečností.

Článek

Čísla nás provázejí na každém kroku a hrají v našem životě mnohem větší roli, než si vůbec dokážeme představit. Bez čísel by moderní svět nemohl existovat, protože tyto abstraktní jednotky ovládají civilizační pokrok ve všech jeho aspektech. Čísla řídí výpočetní techniku, a tedy i internet, který je dnes zásadní součástí civilizačního vzestupu. Čísla nám umožňují vyjádřit téměř cokoliv – například hudbu můžeme převést do číselné podoby, a tak dále. Tudíž bychom měli především pochopit, v čem tkví tajemná moc čísel.

Čísla a jejich původ

Co je vlastně číslo a jaký je rozdíl mezi čísly a číslicemi? Dnes používáme arabské číslice, které jsou pojmenované podle arabských matematiků, kteří je v průběhu 10. století přinesli do Evropy. Tyto numerické znaky však pocházejí ze starověké Indie.

S největší pravděpodobností čísla vznikla z kultu a nauk o staroindických kosmických bozích. V hinduistických spisech se dozvídáme, že nad celým vesmírem bdí Svatá trojice, známá jako Trimúrti. Tuto trojici tvoří bohové Brahmá, Višnu a Šiva. Naši předci ve starověku důkladně pozorovali vesmír, pravidelně sledovali hvězdnou oblohu a pohyb planet.

A na základě toho, co viděli nebo zjistili, mohli dojít k závěru, že planety mají svou duchovní povahu a vliv na člověka. Tudíž nebeským objektům přiřadili zvláštní symboly, z nichž se mohly kvůli efektivnějšímu značení zrodit, nám dobře známá čísla a číslice. Jak je tedy patrné, v číslech je obsaženo vše potřebné, včetně vesmírného řádu, proto lze o číslech hovořit, jako o písmu kosmickém.

Abychom tohle vše mohli uceleně pochopit, je nutné se vydat přímo do středu tajuplných čísel. V nich se nachází vstup do imaginárního světa, kde se neskutečné stává skutečným. Z exaktního pohledu je to jakýsi rébus, na který se v tomto příspěvku podíváme blíže.

Čísla jsou elementárním zdrojem obsahu

Složený grafický znak o šesti číslicích, například 111222, představuje soustavu čísel. Nejde tedy o jedno číslo, ale o skupinu čísel. S pomocí čísel získáváme v běžném životě potřebné informace o všem možném i nemožném. Například přehled o stavu vašeho bankovního konta, datum spotřeby, den vašeho narození, a různé identifikátory jsou zapsány v číslech, jako jsou občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas, rodné číslo, telefonní číslo, a další.

Tento systém ovládá chod společnosti a utvářel minulé i současné civilizace. S pomocí čísel nežijeme v chaosu. Neuspořádanost je předchůdcem stávajícího uspořádání, ze kterého se zrodil dávno před naší existencí vesmír v plné své kráse a neuchopitelné velikosti, a v jehož strukturách se nalézáme i my.

Naskýtá se tedy otázka, jak mohou čísla v lidské mysli rezonovat s kosmickým řádem, když jde o abstraktní matematické entity, které nám umožňují pouze kvantifikovat? Čísla jsou fragmentem domnělé mozaiky, kterou je zapotřebí složit dohromady, abychom z nich mohli vytvořit ucelený obraz skutečnosti. Realita představuje jistý matematický kód transcendentálního charakteru, který skrze numerické znaky proniká až do našeho nevědomí. Z toho můžeme vyvodit, že čísla jsou skrytou řečí a komunikačním jazykem Tvůrce kosmu.

Chápu, že tyto myšlenky lze obtížně pochopit, a proto raději představím konkrétní příklad. Aby svíčka svítila, musí hořet. Bez plamenů by nevzešlo světlo, které tmu dokáže pohltit. V tomto příkladu si svíčku představme jako číslo. Pokud svíčka nehoří, a tedy nesvítí, neuvidíme ani číslo.

Vesmírný kód

Naši předci v dávnověku používali čísla ve všech možných oblastech a životních situacích, zejména v posvátné geometrii a při výstavbě monumentálních chrámů a pyramid, které vznikly z dokonalosti těchto čísel. Staří Babyloňané již před 3700 lety využívali šedesátkovou soustavu, kterou používáme dodnes při měření času - minuty a sekundy. Čas počítáme v šedesáti jednotkách. Jedna minuta má 60 sekund, a jedna hodina má 60 minut.

S čísly souvisí i tzv. Zlatý Řez (latinsky: sectio aurea), který mnozí vědci a badatelé považují za samotnou dokonalost, která pochází buď od vyspělých mimozemšťanů, nebo dokonce od Boha. Zlatý řez vznikne rozdělením úsečky na dvě části tak, že poměr větší části k menší je stejný jako poměr celé úsečky k větší části. Hodnota tohoto poměru je rovna iracionálnímu číslu.

Zlatý řez je iracionální číslo, a proto nelze zapsat jeho hodnotu konečným počtem číslic:

Osobně v tomto čísle spatřuji složitý model exaktně vypočteného vesmíru, který v mnohém připomíná vlastnosti operačního systému. Starověké kultury získaly z kosmických poznatků úctyhodné znalosti, které se mohly promítnout do společenského zřízení. Z těchto znalostí vznikly legendami opředené civilizace, jež se striktně řídily mystickou moudrostí, známou například z textu na takzvané Smaragdové desce.

Co je to Smaragdová deska? Je považována za dílo připisované Hermovi Trismegistovi, což je řecké jméno pro egyptského boha Thovta. Obsažený text na této desce tvoří základ hermetismu, který významně ovlivnil směřování a vývoj středověké alchymie. Co je na tomto textu tak mimořádného, že mnozí badatelé a hermetici jej považují za Svatý grál esoterického poznání? Posuďte sami z následujícího textu…

Text ze Smaragdové desky

Jest pravdivé, jest jisté, jest skutečné, že to, co jest dole,

jest jako to, co jest nahoře a to, co jest nahoře, jest jako to,

co jest dole, aby dokonány byly divy jediné věci.

A jako všechny věci byly učiněny z jediného, prostřed-

kování jediného, tak všechny věci zrodily se z této jediné věci

přizpůsobením.

Slunce jest jeho otcem, měsíc jest jeho matkou, vítr nosil

jej ve svých útrobách, země jest jeho živitelkou.

On jest otcem universálního telesmatu celého světa.

Jeho síla jest celá, když byla proměněna v zemi.

Oddělíš zemi od ohně, jemné od hrubého, opatrně a na-

nejvýš moudře.

On vystupuje od země k nebi a zase znova sestupuje z nebe

na zemi a přijímá sílu věcí hořeních i doleních.

Takto budeš míti slávu celého vesmíru; veškerá hmota

prchne před tebou.

Tu sídlí síla, ze všech sil nejmocnější, která překoná každou

jemnou věc a pronikne každou věc pevnou.

Takto stvořen byl vesmír.

Odtud vzejdou přizpůsobení podivuhodná, jichž způsob

jest zde.

Proto jsem byl nazván Hermes Trismegistos, maje tři části

filosofie celého vesmíru.

Co jsem pověděl o magisteriu slunce jest úplné.

(Přeložil Pierre de Lasenic)

Něco takového můžeme interpretovat s ohledem na to, že vesmírné zákonitosti založené na číslech mají stejnou hodnotu napříč celým kosmickým prostorem, včetně naší planety.

Z výše uvedeného vyplývá především to, že za implementací čísel z vesmíru do společenského zřízení v dávné minulosti stála kosmická inspirace. Tato inspirace odhaluje skrytost poznání a inteligenci, kterou náš mozek sugestivně převádí do viděného spektra vyobrazené reality.

Právě toto dokazuje, že v číslech lze spatřit vše, čím jsme obklopeni, neboť čísla jsou jako zářící hvězdy na nebi, které můžeme počítat a zapsat do numerické podoby. Z tohoto důvodu představují čísla „VYŠŠÍ ZÁMĚR“, o němž exaktní věda začíná hovořit a uvažovat jako o kvantové mechanice. Pozn.: Kvantová mechanika se zabývá pohyby částic v mikrosvětě pod vlivem působících mechanických sil.

Když přemýšlíme nad tím, že náš současný svět je ovládán všudypřítomnou digitalizací, která využívá přijatých čísel ze starověku, jež mají numerické znaky s božským obsahem, musí být každému naprosto jasné, že v tomto současném pokroku se odráží nejen vesmír, ale i zmíněný kosmický Bůh. Jeho existenci lze vyvozovat z číselných matematických vzorců a rovnic, které se promítají přímo do naší reality jako konečný výsledek.

Co říci na závěr?

Jestliže jsou čísla takové povahy, jak jsem již uvedl na začátku tohoto článku, mohou být číselné symboly ve vesmíru, produkující a šířící všeobklopující hmotu, čistě simulačního charakteru. Tento koncept je zatím pouze předmětem fantazijních představ. Nicméně možná, že reverzní inženýrství (zpětné inženýrství) nám v budoucnu umožní vytvořit to, z čeho jsme i my sami byli stvořeni, což je matérie působící na prostor a realitu.

Kdyby se jednoho dne něco takového skutečně stalo, proces evoluce by byl dovršen. Proto se přikláním k názoru, že ten, kdo tvoří realitu, stává se sám „Bohem“, alespoň na úrovni materiální. Kdo ví, zdali smyslem naší existence není z tohoto úhlu pohledu dosáhnout oněch božských kvalit a atributů, které jsou v číslech předurčené. K nim jsme od nepaměti věků nevědomě vedeni.

Článek byl převzat z webových stránek odrazy-tajemna.wz.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz