Hlavní obsah
Lidé a společnost

Počasí na našich horách je jarní. Proč nejezdíme na „jarňáky“ do zahraničí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Machů

Tento týden začínají jarní prázdniny a na většině českých hor jsou sněhové podmínky špatné

Již několikátý rok po sobě si pokládám otázku, proč pořád jezdíme na jarní prázdniny na hory v České republice, když sněhové podmínky v poslední době u nás nebývají ideální ?

Článek

Několik let po sobě jsme trávili jarní prázdniny v Jeseníkách a teď už asi pátý rok jsme v Krkonoších, tedy každý rok na jiném místě. Letos jsou však sněhové podmínky oproti minulým letům jednoznačně nejhorší a to přesto, že s prázdninami začínáme. Blansko, Brno, Praha 1 až Praha 5, Tachov, Vyškov a Znojmo mají „jarňáky“ už tento týden. Vloni jsme s nimi naopak končili, měli je až v půlce března a stejně počasí nebylo u nás ideální. Letos se zdá, že však bude ještě horší.

Foto: Josef Machů

když počasí na horách nepřeje lyžování, je třeba si najít jiný program

Jezdíme do českých hor kvůli tomu, abychom ušetřili, dalo by se bez přemýšlení jednoznačně odpovědět. Ale skutečně je tomu tak? Opravdu nás vyjde lyžování u nás levněji než v zahraničí? Tady už ta odpověď tak jednoznačná není. Určitě to platí u běžkování, kdy ujedeme z domu autem méně kilometrů na místo, kde jsme ubytovaní a na běžkách prakticky nic neutratíme, nepočítám-li pohoštění v hospodě během cesty.

Ale na sjezdovkách to už v České republice levnější, než v zahraničí, být tak jednoznačně nemusí. Za benzín a za naftu člověk možné něco ušetří, pak ho asi vyjde levněji ubytování u nás, než v zahraničí, takže pokud jste spořiví, tady se ušetřit patrně dá.

Děláme to už léta tak, že si celá parta, která čítá několik rodin, dohromady více než 40 lidí, pronajmeme celou chalupu v horách. Ve vaření se střídáme, každý den má službu jiná rodina, případně dvě spojené rodiny. Otázkou je, o kolik dražší by stál pronájem podobné chalupy v zahraničí. Tedy pořád se tu bavíme o ekonomických výhodách spojených s různými náklady kromě sjezdového lyžování.

Tento týden má být dle předpovědi prý teplo a deštivo a se sněhem to bude ještě horší, než jsme byli v minulých letech zvyklí. Každodenní lyžování na sjezdovkách v kombinaci s běžkami budeme patrně muset nahradit jiným programem. Vycházkami, koupáním v krytém bazéně nebo saunováním, případně posilovnou, kterou máme přímo v místě, kde bydlíme. Naštěstí nás tu je velká parta, tak si nějak poradíme a počasím se odradit nenecháme. Místo lyžování cvičení, stolní tenis, procházky, někteří jedinci si narazí na chalupě „bečku“ a udělají „si to pěkné“ i přes den třeba s kytarou.

Foto: Josef Machů

když je venku počasí pod psa, najdeme si jiný program v chatě

Češi sice mnohdy nadávají na naše hory, ale stejně na ně na jarní prázdniny jezdí. Důvod je patrně ten, že ušetří za ubytování a že nemusí jezdit tak daleko, jako do zahraničí, jak jsem se snažil vysvětlit výše. I když i to je otázka. My z jižní Moravy, než dojedeme do Krkonoš, tak ujedeme téměř tolik kilometrů, jako bychom jeli na začátek Alp za Vídeň. A ceny za vleky a lanovky jsou už dnes u nás prakticky stejné, jako v zahraničí, ne-li vyšší. Co nás tedy pořád táhne k nám? Zvyk, tradice, pivo, domácké prostředí? Nevím.

Jen tak pro zajímavost, jak vypadá srovnání cen u nás a v Rakousku. V Rokytnici nad Jizerou stojí tříhodinové lyžování 900 korun, zatímco na slavném rakouském Kitzbühelu a legendárním Hahnenkammu vyjde celodenní permanentka na 1500 Kč (pokud si ji člověk koupí dopředu, jak mi právě ukazoval kamarád, který tu je dnes s námi). Jiný náš přítel prý zaplatil minulý týden pět tisíc korun za lyžování v Itálii v Aprice, ve kterém měl prý i ubytování a ski pas.

Takže proč jezdíme pořád k nám? Jenom kvůli kamarádům, naší partě a pak taky proto, že jsme si na to za ta léta už zvykli. Ale nikde není psáno, že příští rok nevyrazíme třeba poprvé na jarní prázdniny do zahraničí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz