Hlavní obsah
Psychologie

Jste samotář? Pak možná riskujete zdraví stejně jako vášnivý kuřák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Osamělost působí na člověka podobně škodlivě jako cigarety

Zejména introverti to mívají v životě těžké. A teď navíc fakt, že se jim daří hůř, znovu potvrdili i odborníci ze Světové zdravotnické organizace. Proč vlci samotáři mohou podle nich ohrožovat své zdraví stejně jako kuřáci?

Článek

Každodenní samota je jako patnáct cigaret

Světová zdravotnická organizace (WHO) přišla s razantním krokem, který má pomoci osamělým lidem. Její členové potvrdili, že samota představuje velké zdravotní riziko, kterému je nutné předcházet. WHO kvůli tomu dokonce plánuje založit vlastní komisi, která se bude problematikou škodlivosti osamění a jejím negativním dopadem na lidské zdraví zabývat. Podle odborníků může mít stejně nepříznivý vliv jako cigarety a lze ji přirovnat k patnácti vykouřeným cigaretám denně.

​„Vysoká míra sociální izolace a osamělosti po celém světě má vážné důsledky na zdraví a pohodu. Lidé, kteří nemají dostatečně úzké sociální vazby, jsou vystaveni většímu riziku mrtvice, úzkostí, demence, deprese, sebevražd a mnoha dalším nemocem,“ vysvětlil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pro web dawn.com. Tento fakt potvrdila také studie výzkumníků z Floridské Státní Univerzity.

Poprvé nad problematikou, proč je nebezpečné být single, zasedne nově založená speciální komise odborníků v prosinci. Jaká nová fakta jejich zasedání přinese, se můžeme jen dohadovat. Tak či onak je jisté už teď, že je samota něčím, co často přehlížíme, a přitom stejně jako mnoho dalších faktorů představuje významný sociální problém.

Rozdíl mezi vědomou volbou a osamělostí

Důležité je dle mého názoru při hovoru o škodlivosti samoty zdůraznit také jeden další podstatný faktor. A to ten, jestli je daný jednotlivec sám zcela dobrovolně, ať už například z důvodů touhy cestovat, žít bohémským životem nebo prostě jen odlišných potřeb, anebo zda se někdo stane vyloučeným ze společnosti zcela nedobrovolně vlivem vnějších příčin.

Takový, povahou družný jedinec, který se stejně jako mnoho ostatních cítí dobře v blízkosti známých a rodiny, avšak vlivem nepřízně okolností osamělý, je dle mého názoru v ohrožení nejvíce. Ne všichni lidé chtějí být sami, ale někteří z nich nemají jinou možnost.

Vezměte si kupříkladu staršího bezdětného a rozvedeného nebo ovdovělého pána či paní, který už nemá žádné žijící příbuzné a jeho vztahy s přáteli i známými z různých důvodů nepřetrvaly, ztroskotaly, nebo je prostě jen není možné neustále pravidelně udržovat, protože se daní lidé odstěhovali. V tomto případě nebývá samota vědomou volbou samotářského člověka, takže ho na zdraví ohrožuje jistě více, než dobrovolného „vlka samotáře“.

Podle jedné ze studií, kterou zmiňuje web ČT24, se navíc s pocity osamělosti potýkají až tři čtvrtiny z dotazovaných lidí. Co se týče životních období, kdy je samota nejčastější, jde podle vědců o věk kolem třicátých narozenin, poté kolem pětapadesáti a před devadesátinami. Právě v této životní etapě se s ní setkalo nejvíce lidí.

Zdroje: dawn.com, medicalxpress.com, ct24.ceskatelevize.cz, vlastní názor autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz