Hlavní obsah

Spáchali jste dopravní nehodu? A víte, že nemusíte být odsouzeni?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Chvilka nepozornosti, či alkohol za volantem může změnit život člověka. Je však vždy zapotřebí pachatele postavit tzv. před soud? Nebo je možné věc vyřešit jinak, a to při současném zachování spravedlnosti a s ohledem na případné poškozené či škody?

Článek

Dopustil jsem se jednání, které nese znaky trestného činu. A co teď?

Policejní orgán si vás pozve na výslech, či případně učiní další kroky a pokud se situace skutečně jeví tak, že jste trestný čin spáchali, bude proti vám zahájeno trestní stíhání. Dále pak proběhne vyšetřování a státní zástupce následně podá návrh na potrestání (pokud je vedeno zkrácené přípravné řízení) či obžalobu k soudu, který rozhodne.

V průběhu vyšetřování máte samozřejmě právo sám aktivně navrhovat důkazy, být vyslechnut a hájit svá práva. Policejní orgán pak má povinnost shromažďovat důkazy jak ve váš prospěch, tak proti vám.

Tento postup se však může zdát zdlouhavý, neekonomický a přílišně zatěžující pro všechny zúčastněné, a to zvlášť za situace, kdy se pachatel k činu dozná, nepopírá ho a má zájem nahradit způsobenou újmu.

Je tedy možnost řízení ukončit jinak?

Alternativní způsoby řešení

Pro urychlení a větší efektivitu trestní řád připouští celou řadu postupů, kdy u některých dojde k řízení před soudem, ale v jednodušším režimu, u některých k řízení před soudem vůbec nedojde.

Zaměříme se zejména na možnosti odklonů ještě v přípravném řízení u policie, kdy se věc vůbec nedostane k soudu.

Podmíněné zastavení trestního stíhání

Pokud lze důvodně předpokládat, že by v rámci řízení před soudem (v odsuzujícím rozsudku) byl uložen podmíněný trest odnětí svobody a obviněný by se ve zkušební době osvědčil, tj. vedl řádný život, je možné využít tohoto institutu.

Postupovat tímto způsobem však lze pouze u přečinů, tedy u trestných činů nedbalostních nebo případně i úmyslných, u nichž zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestu maximálně 5 let.

Dalšími podmínkami jsou pak doznání se k činu, nahrazení škody, pokud byla způsobena, kdy navíc zde musí mít státní zástupce za to, že takové vyřízení věci je dostačující. Mimo výše uvedené je pak dána možnost obviněnému, aby se zavázal (za účelem přesvědčení, že bude tento způsob řešení dostačující), že se zdrží určité činnosti související s přečinem či se zaváže uhradit peněžitou částku určenou státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. V případě trestných činů spáchaných v dopravě je tedy namístě zdržet se po určitou dobu řízení motorových vozidel.

Pokud bude obviněný vést po dobu podmíněného zastavení stíhání řádný život, bude rozhodnuto, že se osvědčil. Pokud by tomu tak nebylo, bude v trestním stíhání pokračováno.

Narovnání

U tohoto způsobu vyřešení věci dojde k zastavení trestního stíhání. Podmínkou je opět spáchání přečinu za současného udělení souhlasu obviněného i poškozeného a schválení narovnání soudem či v přípravném řízení státním zástupcem.

Aby bylo možné schválit dohodu o narovnání, je nutné, aby zde bylo prohlášení obviněného, že spáchal skutek, pro který je stíhán, a to bez důvodných pochybností o pravdivosti tohoto prohlášení, dále uhrazení způsobené škody poškozenému či vydání bezdůvodného obohacení a dále složení peněžité částky určené státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Zatímco tedy u podmíněného zastavení trestního stíhání je zde dána pouze možnost složit určitou částku na pomoc obětem trestných činů, zde je již složení této peněžité částky podmínkou.

Jak to tedy může skončit?

Pokud tedy spácháte trestný čin, a to často právě v dopravě, může dojít k odklonu, resp. k využití jedné z alternativ vedení trestního řízení. Možností je celá řada, kdy však vy, jakožto obviněný, máte vždy právo na řádné projednání věci u soudu. Pokud však svůj čin nepopíráte a máte za to, že je v zájmu všech zúčastněných věc urychlit a vyřešit co nejdříve, je namístě aktivně usilovat o jeden z odklonů.

Soud v rámci urychlení může rozhodnout trestním příkazem, či může schválit dohodu o vině a trestu. V přípravném řízení bude rozhodnutí často na státním zástupci a k soudu vůbec nemusí dojít, kdy buďto bude trestní stíhání podmíněně odloženo, nebo bude dokonce úplně zastaveno v případě schválení narovnání.

Rozhodně však tyto způsoby řešení nejsou výhodné jen pro obviněného, kdy hlavní výhodou kromě rychlosti je samozřejmě také fakt, že obviněný nebude mít záznam v trestním rejstříku. Orgány činné v trestním řízení tak mohou pracovat rychleji, efektivněji a poškození se rovněž nemusí o své nároky obávat, když jak vyplývá z výše uvedeného, podmínkou je nahrazení škody způsobené trestným činem.

Byť se tedy může zdát trestní řízení jasně daným procesem, je zde více způsobů, jak může skončit a zcela jistě nemusí končit vaším odsouzením.

Petra Langerová, advokátka v Olomouci a Šternberku

Zdroje: zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, ve znění pozdějších předpisů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz