Hlavní obsah
Právo a státní správa

Můžu s dítětem odjet na dovolenou bez souhlasu druhého rodiče? A co dělat, když já sám nejsem rodič?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Je červen a sezóna dovolených začíná být v plném proudu. V tomto období se často setkáme s otázkou, zda potřebuji souhlas druhého rodiče, pokud odjíždím s dítětem do zahraničí. Jak je to tedy s rodičovskou odpovědností v případě cestování s dítětem?

Článek

Potřebuji souhlas?

V dnešní době se již jedná bohužel o běžný jev, pokud jsou rodiče rozvedeni a jsou v otázce rozhodování o záležitostech jejich nezletilého dítěte ve sporu a snaží se si všemožně tzv. házet klacky pod nohy. A jak lépe v létě zkomplikovat život druhému rodiči, než mu zmařit dovolenou s dítětem tím, že mu nedám souhlas s vycestováním do zahraničí? Může to však druhý rodič vůbec učinit?

Z pohledu českého právního řádu, pokud rodič cestuje s dítětem krátkodobě (tedy nikoli na trvalo) někam do zahraničí na dovolenou, jedná se o záležitost běžného rodinného života, o které je rodič oprávněn rozhodovat bez součinnosti s druhým rodičem a souhlasu druhého rodiče tak není zásadně potřeba.

Výše zmíněné platí zejména za situace, kdy rodič cestuje s dítětem do destinace v EU. Pokud však cestujete do zemí mimo EU, je již vhodné si ověřit, zda konkrétní země tento souhlas nevyžaduje.

Lze tedy uzavřít, že rodič v podstatě nemůže bránit druhému rodiči v odjezdu na dovolenou tím, že by mu souhlas neposkytl. Výjimku pak tvoří některé mimoevropské země. I tak je však nutné mít na paměti, že rodič má právo rozhodovat o běžných záležitostech dítěte a pokud chce s dítětem odjet na dovolenou, není přeci důvod mu v tomto jakkoli bránit. Ostatně případné zmaření dovolené bude nejvíce mrzet právě vaše dítě.

Na druhou stranu je právem druhého rodiče být o dítěti informován, tudíž tento rodič by měl vědět, kam s dítětem cestujete.

Již větší pozornost by však měli souhlasu s vycestováním věnovat osoby, které nejsou rodiči dítěte, a přesto s ním chtějí na dovolenou vycestovat. Typicky se bude jednat například o prarodiče. V tomto případě je již souhlas vyžadován i některými zeměmi v EU.

Kde najdu potřebné informace?

Rady a doporučení pro cestování s dítětem do zahraničí pak na svém webu poskytuje i Ministerstvo zahraničních věcí, kdy je vždy vhodné si právě na stránkách tohoto ministerstva ověřit podmínky pro cestování do té které země, a to například zde: https://mzv.gov.cz/jnp/cz/cestujeme/podminky_vycestovani_z_cr/cestovani_s_detmi.html. Na tomto odkazu lze rovněž nalézt vzor souhlasu s vycestováním, a to i v anglickém jazyce.

Výkon rodičovské odpovědnosti

Vše výše zmíněné však platí pouze pro situace, kdy se skutečně jedná pouze o dovolenou, nikoli o trvalé přemístění dítěte. Dotkli jsme se tedy otázky rozhodování o záležitostech dítěte, proto je vhodné uvést, že rozhodnutí o trvalém přestěhování dítěte do ciziny je již záležitost pro dítě natolik významná, že je nutný souhlas obou rodičů.

Někteří rodiče se totiž bohužel domnívají, že pokud mají dítě svěřeno do své péče, rozhodují o něm a jeho záležitostech sami a druhý rodič se musí jaksi přizpůsobit. To však rozhodně není pravdou! Pokud se jedná o významné záležitosti, jako je bydliště dítěte, docházka do školy, volba lékaře, apod., musí rodiče jednat ve shodě, případně pokud této shody nejsou schopni, musí o této záležitosti dítěte rozhodnout na návrh jednoho z rodičů soud.

Petra Langerová, advokátka v Olomouci a Šternberku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz