Článek
Semena kopřivy:
Proč je dobré sbírat semínka kopřivy? Mimo bohatého obsahu vitamínů A, B, C a E, obsahují také draslík, vápník a železo. Tyto semínka mají povzbuzující účinky a mohou snižovat stres. Dále podporují léčbu zánětů a zlepšují trávení. Můžete si jimi posypat svůj salát, použít jako ozdobu pro hotová jídla, nebo přidat do jogurtu. Výhodou je, že kopřivová semínka nejsou kontraindikována ani pro těhotné ženy, kojící matky a osoby užívající léky na zředění krve, jako jsou antiagregancia anopyrin a antikoagulancia warfarin. Tak na vaše zdraví! https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/2133-seminka-koprivy-ucinky-na-zdravi
Šípky:
Nejlepší doba pro sbírání šípků je po prvním mrazíku, plody jsou nejsladší a dobré na výrobu marmelád. Před prvními mrazy (konec září-začátek října) se sbírají pouze v případě, že je chcete nasušit na čaj. Sbírají se vyzrálé, dobře vybarvené plody bez stopek.
Šípky posilují imunitu, jsou bohaté na antioxidanty, pomáhají v prevenci na onemocnění srdce, prokazatelně napomáhá ke správnému trávení, pomáhají při hubnutí.
Babské rady ohledně šípků zahrnují popíjení šípkového čaje jako prevenci proti infekcím a nachlazení, dále zpevňuje cévy díky obsahu rutinu, pomáhá při křečových žilách a bolestech žil.
Jelikož mají šípky pichlavé chloupky, je dobré šípky nedrtit, ale nasypat je do mixéru a trochu je rozmixovat. Následně stačí vložit drť do skleněné nádoby a odebrat vždy trošku na přípravu čerstvého čaje. Nálev dělejte vždy z čerstvé dávky. V tomto případě vždy použijte čajové pytlíčky, které se dají pořídit v obchodech s čajem nebo lepších drogeriích, jinak můžou chloupky nepříjemně dráždit krk ke kašli až dušnosti. Určitě není dobré šípek nechávat spařit zalitím úplně horké vody, teplem se zničí všechny výživné látky. Čaj se dá připravit i z celých šípků tak, že se celé plody namočí přes noc do studené vody a druhý den se ta samá voda ohřeje.https://superfoody.cz/suroviny/sipek/
Bezinky :
Bezinka (Sambucus nigra) může vašemu zdraví prospět v mnoha směrech. Odpradávna je bezinka považována za lék proti devíti nemocem. Plody bezinky obsahují vitaminy B, C, glykosidy, antokyan, karoteny a organické kyseliny. Z bezinek můžete vyrobit sirup, víno, likér, marmeládu nebo čaj. Šťáva z plodů bezinky pomáhá zejména při léčbě migrén, nervových chorob a při zánětu trojklanného nervu.
PEČENÝ ČAJ Z BEZINEK, JABLEK A ŠÍPKŮ
Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen spoustu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek.
Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložte na pekáč a zasypte cukrem. Z koření můžete přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojte a nechte péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžete cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjměte a ovocnou směsí plňte menší zavařovací skleničky.https://www.magazinzahrada.cz/vyrazime-na-sber-bezinek-aneb-jak-zuzitkovat-dozravajici-bezinky/
Jitrocel:
Sbíráme listy a sušíme je v malých vrstvičkách v bedýnkách. Z jitrocele si nejspíš připravíme čaj, který pomáhá při kašli, zahlenění, onemocnění dýchacích cest.
Můžete si připravit i jitrocelový sirup na zimu: jitrocelové listy zalijete vroucí vodou a necháte do druhého dne vyluhovat. Po přecezení přidáte cukr nebo med a svaříte do konzistence sirupu. https://sazenicka.cz/podzimni-bylinky-sber/