Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Odnášení mláďat z přírody? Nebezpečí pro jejich přežití!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kaja suchankova

Je jaro a s ním přichází téma mláďat. I přes veškerou osvětu, kterou se snaží propagovat myslivecké spolky, ČMMJ, Lesy ČR a další skupiny, se stále najdou jedinci, kteří ,,zachraňují" zvěř z přírody a nosí ji do záchranných stanic.

Článek

S příchodem jara se objevují první mláďata zajíce polního (Lepus europaeus). Mláďata zajíce se rodí s vysokou mírou připravenosti k samostatnému životu. Již po narození jsou osrstěná, mají dobře vyvinutý zrak, odklopené ušní boltce a dokážou udržovat svou tělesnou teplotu. Přestože jsou dobře vybavena, časté srážky, zejména pro mláďata, mohou zvýšit riziko prochladnutí. Zajíčci se pohybují v relativně malém prostoru, ale ihned po narození se rozejdou, aby minimalizovali šance, že je predátor objeví na místě jejich narození. Další ochranou proti predátorům jsou jejich zbarvení a neaktivní pachové žlázy. Matky, nazývané ramlice, velmi obezřetně volí místo pro kojení. Nejdříve obkrouží oblast a poté skokem přiblíží k mláďatům, čímž znesnadňují predátorům sledování svého pachového stopy.

Mléko zaječí matky patří v živočišné říši mezi nejvyšší energetické zdroje a je velmi bohaté na tuky. Díky této vysoké hodnotě může matka kojit mláďata jednou za 24 hodin, což znamená méně časté návštěvy, což je z hlediska ochrany mláďat bezpečnější. Už od třetího dne po narození začínají mláďata přijímat také zelenou potravu a postupně se od mléčné stravy odlučují během dvou týdnů. Zajíc je plně samostatný již v prvním měsíci svého života.

Zajímavá vlastnost při kojení mláďat je skutečnost, že jestliže v areálu, kde ramlice porodila svá mláďata a přichází je kojit, se nacházejí i mláďata jiné samice, neodmítne je nakrmit také.

POZOR!

Pokud narazíte na mládě polního zajíce, které není zraněné, nedotýkejte se ho a neberte ho domů. Jak už je psáno v předchozím odstavci, mláďata jsou kojena matkou pouze jednou denně, a proto často zůstávají sami, avšak nejsou opuštěná! Buďte opatrní i při venčení vašeho psího společníka, neboť druhou nejčastější příčinou přítomnosti mláďat zajíce v záchranných stanicích jsou zranění způsobená psy.

Pokud objevíte mládě na otevřeném prostranství poblíž cest, je doporučeno přemístit zvíře (avšak ne příliš daleko od místa nálezu).

Úspěšnost odchovu zajíce polního je malá!

Mějte na paměti- pokud najdu mládě, které se krčí k zemi ( což je jeho přirozená ochrana před predátory i u srnčí zvěře), nesahám na něj a jdu dál. Pokud ho odnesete, na 99% ho odsoudíte k smrti.

Předávejme tyto informace i našim dětem, učme je lásce k přírodě a hledejme si informace, když něco nevíme.

Nejlepším způsobem, pokud si nejste jistí, jak se zachovat v situaci, kdy najdete mládě jakékoliv zvěře, je zavolat buď mysliveckému hospodáři, spolku, nebo na obec, město či na záchranou stanici. Určitě vám poradí, jak se v dané situaci zachovat.

SÝKORA, Ivo. Biologie zajíce polního. In: Myslivost. Stráž myslivosti [online]. Říjen/2007, 34 [cit. 20.3.2020]. ISSN 0323-214X. Dostupné z: https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2007/Rijen—2007/Biologie-zajice-polniho

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz