Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pokus o vraždu (ne)narozeného dítěte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

V českém mediálním prostoru se objevila zpráva o matce, která novorozence zabalila do bundy a hodila do popelnice.

Článek

V tomto případě se dle zveřejněných informací jedná o devatenáctiletou ženu, která je obviněna z vraždy novorozence ve stádiu pokusu. Je velmi pravděpodobné, třebaže neznáme její duševní stav a sociální prostředí, že bude podle zákona odsouzena k trestu odnětí svobody, a to na několik let. Ačkoliv žena, nejspíš pod extrémním tlakem ze strany svých blízkých, například rodiny či biologického otce, bude souzena a odsouzena, je i možné, že soud nebude přihlížet k oslabení kognitivních schopností ženy v průběhu porodu a po porodu vlivem intenzivní hormonální činnosti.

Ovšem muž hormony neovlivněný a chladnokrevný, který opustí ženu ve vysokém stupni těhotenství, vyvolá v jejím těle akutní stresovou reakci, která může vést k předčasnému porodu či ke smrti plodu, není podle našich zákonů za své jednání nijak trestán, není souzen a nic mu nehrozí. Je to dovoleno.

Naše zákony neřeší, zda muž se pokusil rovněž o vraždu svého dítěte. Pokud těhotná žena i v této velmi tíživé situaci plod donosí a porodí, je velmi vysoká pravděpodobnost, že dítě bude mít celoživotní následky. Děti, které se rodí stresovaným matkám, mívají potíže neurotického charakteru, mohou trpět poruchami učení, poruchami chování, fobiemi a především jsou to jedinci, kteří obtížně zvládají zátěžové situace. Jejich schopnost vytvářet hormony, které pomáhají stres zvládat, je omezena. K tomu existují stovky vědecky ověřených studií, které lze dohledat na internetu.

Pokud otcem zavržené dítě bude potřebovat odbornou pomoc, léky či asistenci při vzdělávání, bude vše hradit daňový poplatník a nikoliv otec, který nemá žádné pocity viny, třebaže nese zodpovědnost za stav matky dítěte před porodem a za biologické poškození svého potomka.

V českém mediálním prostředí jsme se dostali tak nízko, že neustále dáváme prostor muži, který se dopustil neetického jednání vůči svému vlastnímu dítěti, opakovaně mu dovolujeme, aby svůj neobhajitelný skutek veřejně ospravedlňoval a prezentoval se jako vzorný otec a slušný člověk. Jeho jednání je v naprostém rozporu s etickými principy, třebaže žádné zákony neporušil. Dokonce působí jako aktivista za práva mužů opustit partnerku kdykoliv, a to i v situaci, kdy se jedná o život nenarozeného dítěte.

Český novinář, který tomuto slabochovi bez jakýchkoliv morálních zásad dává prostor oslovovat veřejnost a obhajovat neetické chování, a to opakovaně, nejspíš netuší, kolik jiných mužů si bere tohoto darebáka za vzor. Nejspíš mají tito zbabělci, kteří nedokáží vydržet několik týdnů ve vztahu s emocionálně oslabenou ženou, pocit, že když jednomu to prošlo, jim to projde také a ještě očekávají potlesk a bouřlivé ovace.

Na tomto místě mohu jen popřát všem ženám, které jsou odkopnuty partnerem v době před porodem, aby v sobě našly dost sil a nenechaly se zavalit tím, co se na ně znenadání vyřítilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz