Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co je suchý leden? A jsou Češi nejdekadentnějším národem světa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Možná jste si všimli, že půlka republiky nepije. Nejeden kamarád vás večer odmítl s tím, že právě nastolil Dry January, aneb suchý leden. Zároveň se rozmohla poptávka po matcha limonádě, Birellu a zázvorovém čaji.

Článek

Co to je ten suchý leden? Znamená to, že můžu měsíc pít jen suchý bílý, Dry Prosecco nebo Martini Dry? Bohužel. Pojďme si nicméně říct, zda byste taky neměli tzv. „Try Dry.“

Není to vcelku nic nového. Možná znáte obměnu v alternativních měsících jako „suchej únor“ nebo „Sober October.“ V jednoduchosti to znamená, že si dáváte v lednu picí pauzu.

Důvodů může být víc. Někdo je tzv. ledňáček – tedy má s novým rokem několik zbrusu nových předsevzetí, které mu ovšem vydrží většinou tak do půlky ledna. Jiný jednoduše příliš popíjel o Vánocích a rozhodl se tak dát opožděný vánoční dárek svým ledvinám.

Česko jako bublina dekadence

Někteří se trendu budou vysmívat a pochvalovat si, že je v hospodách alespoň více místa. Nicméně, pokud to vezmeme s trochou vážnosti, můžeme v iniciativách jako suchý leden spatřovat jakousi obrodu zhýralého národa.

Realita je bohužel taková, že Česko je skutečně rájem alkoholiků. Naši sousedé Slováci mají v pití piva desátou příčku, těsně před Namibií, která stojí určitě za zmínku, protože byste to do nich zřejmě neřekli. Holt bývalá německá kolonie.

Nicméně zpátky do Česka. Máme jasné prvenství v konzumaci piva, ročně nějakých 141 litrů na člověka, tedy 282 půllitrů. To je takový šnýtek každý den. Přitom podle Světové zdravotnické organizace už z vás jedna Plzeň denně dělá legitimního alkoholika.

Tzn. když započteme nezletilé (kteří snad tolik nepijí) a výjimečné abstinenty, pravděpodobnost, že z nás budou alkáči, je celkem vysoká. Ostatně, kdo nezvládne za celý týden 7 piveček? Běžný Čech by se možná udivil nad 7 pivečky denně, ale týdně? Vždyť to je jen pár hodin v hospodě!

Navíc alkoholem to v Česku nekončí. Bohužel na světě máme jedno hořkosladké prvenství. Co to znamená? Bloomberg nás z 57 zemí vyhlásil tou nejvíce dekadentní. Mezi další kategorie kromě alkoholu patří marihuana, cigára, hazard a taky amfetaminy (rozuměj perník, ne ten z Pardubic).

Má to smysl?

Nad touto statistikou bychom se přece jen mohli pozastavit. Co si to pro jednou otestovat, jaké by to bylo žít bez té krve naložené v alkoholu? A co vám to všechno může přinést?

Jednoduše úplně všechno. Ušetříte, zhubnete, lépe se vyspíte, cvičení v posilovně nepřijde v niveč a dokonce se vám zvedne jakási mlha (tzv. brain fog), která usedla ve vaší hlavě. Nehledě na to, že alkohol má bifázický efekt a tedy po prvotním rauši přichází slušná depka, kterou byste určitě v šedém počasí rádi oželeli.

No prostě, to, že alkohol škodí, jednoduše sami víte.

Využijte příležitosti zažít si, jaké to je nebýt konstantně pod vlivem. A pokud jste prošvihli leden, můžete vyzkoušet tradičnější suchý únor, který má tento rok sice 29 dní, ale i tak je nekratším měsícem v roce. Pokud vám alkohol chybí spíše ze sociálního hlediska, můžete vyzkoušet nově rozmáhající se odvětví nealko vín, šampusů nebo i něčeho nealko ostřejšího.

No a těm, kdo suchý leden stejně jako autor tohoto textu drží, přeju mnoho sil. Snad vás z tohoto článku nechytne depka a potřeba jít někam zapít.

Anketa

Vyzkoušeli jste si suchý leden/únor?
Ano
59,8 %
Ne, ale plánuji
4,9 %
Ne, nevidím důvod
35,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_spot%C5%99eby_piva_na_osobu

https://www.expats.cz/czech-news/article/czech-republic-named-most-decadent-country

https://www.studenta.cz/life/kdy-se-z-vas-stava-alkoholik-ptali-jsme-se-odbornika/r~st:article:458/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz