Hlavní obsah

Berlín jako srdce Německa plné historie a kultury

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Norbert Nagel / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0/ Wikimedia Commons

Braniborská brána

Pro cestu do Berlína doporučuji využít vlakové spojení. Z Prahy sem můžete dorazit už za čtyři hodiny, takže nemusíte řešit parkování.

Článek

Berlín je hlavním městem Německa. Jedná se o velmi zajímavou metropoli, kde se spojuje historie s moderní architekturou. Na první pohled vás zaujmou ikonické stavby, které symbolizují různé éry a události, jenž toto město formovaly.

Jedním z hlavních míst je budova Říšského sněmu, která disponuje skleněnou kopulí poskytující panoramatický výhled na Berlín. Stavba sama o sobě zanechává dojem svou architekturou a větší důraz je kladen na symboliku politických změn a výzev, kterým Německo čelilo.

V těsné blízkosti je Braniborská brána, slavnostní symbol německé jednoty a jeden z nejznámějších berlínských památníků. Kousek od brány stojí Památník holocaustu, jehož šedé kvádry symbolizují náhrobky a připomínají miliony Židů zavražděných během druhé světové války. Toto místo je neuvěřitelně dojemné a vyvolává úvahu nad tragédiemi minulosti.

Pro nádherný výhled na celé město poslouží vyhlídka z televizní věže, nejvyšší stavby v Německu. Odtud se můžete kochat nad rozmanitou krajinou Berlína.

Berlín je také domovem muzeí s bohatými sbírkami. Pro české návštěvníky je obzvláště zajímavé Muzeum berlínské zdi u kontrolního bodu Checkpoint Charlie. Toto muzeum sleduje historii rozdělení Berlína a životy lidí, kteří se snažili překlenout propast mezi východním a západním Berlínem.

Berlín je město, které  na svou minulost rozhodně nezapomíná, ale žije i přítomností. Ať už jste člověk posedlý historií, architekturou nebo kulturou, tato metropole vás nepochybně okouzlí svou jedinečnou atmosférou a bohatou nabídkou zážitků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz