Hlavní obsah

Gévaudenská bestie měla na svědomí sto mrtvých lidí a desítky zraněných

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý/ Tisk z 18. století zobrazující Bestii z Gévaudanu/ Wikimedia commons

Francouzská provincie Gévaudan, se v letech 1764 až 1767 stala místem útoků divné příšery, později známé pod jménem Gévaudenská bestie.

Článek

První známý útok Gévaudenské bestie se odehrál v červnu 1764, kdy byla poblíž vesnice Les Hubacs napadena a zabita čtrnáctiletá pastýřka Jeanne Bouletová. Tento útok byl prvním z mnoha, které následovaly v rychlém sledu. Svědci stvoření popsali jako obrovské. V srpnu téhož roku byla ve stejné oblasti napadena a zabitá čtyřletá dívka z vesnice Masméjean. V září téhož roku byl zabit chlapec. Mezi obětmi byla také těhotná žena, kterou bestie napadla na poli. Její tělo bylo zuboženo, což jen utužilo strach a legendy kolem nadpřirozených schopností bestie.

Zpočátku se usuzovalo, že v oblasti řádí přerostlý vlk. Svědectví několika přeživších a fakt, že se zvíře cíleně zaměřovalo na lidi a dobytku se vyhýbalo, tuto možnost v podstatě vylučovaly. Svědci tvora popsali jako psovitou šelmu velikosti osla s narudlou srstí, tmavým zbarvením na hřbetě, bílým břichem či náprsenkou, mohutným tělem s výrazným ocasem, vzpřímenýma ušima a velkými řezáky.

Situace se stala tak neúnosnou, že do ní musel zasáhnout samotný král Ludvík XV. V roce 1765 vyslal do Gévaudanu skupinu elitních vojáků pod vedením kapitána Duhamela, aby bestii dopadli a zlikvidovali. Lovecká družina prohledala lesy a kopce, ale navzdory jejich pokusům a úsilí se bestii podařilo uniknout a vraždění pokračovalo. V srpnu 1765 lovecká družina zastřelila obřího vlka, kterého považovala za bestii, ale útoky nepřestaly.

Konečně, v červnu 1767, místní farmář Jean Chastel, který se v oblasti proslavil svými loveckými schopnostmi, se v lese nedaleko vesnice Saugues setkal se šelmou tváří v tvář. Na mýtině v lese dokázal Bestii střelit kulkou s příměsí stříbra a zabít.

Příběh o bestii z Gévaudy se brzy stal součástí folklóru a inspiroval mnoho knih, filmů a televizních pořadů. Tento fascinující a děsivý příběh zůstává jedním z nejzáhadnějších případů v historii Francie.

Zdroj.

  • "The Beast of Gévaudan: A Historical Mystery" v časopisu Historical Review
  • "Predatory Attacks in 18th Century France: The Case of the Gévaudan Beast" ve Journal of Folklore Research

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz