Hlavní obsah

USA plánuje do roku 2030 vyrábět přibližně 20 % nejmodernějších čipů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Johannes Plenio/pexels.com

USA chtějí zvýší produkci čipů

Nedávné investice podporované zákonem o čipech v USA vedly k neočekávanému boomu v oblasti výroby čipů.

Článek

Vláda USA již vynaložila více než polovinu, ze svých 39 miliard dolarů na pobídky pro čipový průmysl, což vyvolalo investiční nadšení. Společnosti, které se zabývají výrobou čipů, ohlásily investice v hodnotě 327 miliard USD v následujících 10 letech. Tento růst investic snižuje zranitelnost dodavatelského řetězce čipů, která byla patrná během nedávné pandemie.

Zákon o čipech je zaměřen na podporu výstavby nových továren na výrobu čipů v USA, což by mělo snížit závislost na dodavatelích z východní Asie. V současné době se většina špičkových procesorů vyrábí na Tchaj-wanu. Nové investice zahrnují stavbu továren od společností jako Samsung, TSMC a Intel, které plánují vyrábět nejnovější čipy v USA.

Tato investice má potenciál zvýšit odolnost USA, vůči možným krizím v rámci dodávek čipů. Nicméně, úplná soběstačnost Spojených států však nebude dosažena, ačkoli se odhaduje, že USA budou vyrábět asi 20 procent nejnovějších čipů do roku 2030. To by mělo postačovat pro kritickou infrastrukturu, ale ne pro veškerou spotřební elektroniku.

Kromě toho, investice vyvolaly nové obchodní příležitosti pro americké výrobce automobilů, vojenské techniky a lékařských zařízení, kteří potřebují čipy. Zákon o čipech také podnítil smlouvy o dodávkách a rozšíření výroby čipů v USA, i ve spojeneckých zemích jako Japonsko a Evropa.

Nové investice signalizují zvrat zájmu investic zpět do USA a spojeneckých zemí. Navzdory možným rizikům se investoři a politici domnívají, že zákon o čipech již přináší pozitivní vliv pro americký čipový průmysl a jeho odolnost vůči geopolitickým otřesům.

Zdroj. financial times

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz