Hlavní obsah
Názory a úvahy

USA se nacházejí kousek od možné světové války, kterou by mohly prohrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/ licence Creative Commons Zero (CC0)

Ve dvou ze tří klíčových oblastí světa probíhají konflikty, které si vyžadují pozornost USA. V případě, že by Čína zahájila útok na Tchaj-wan, situace by eskalovala do globální války na třech frontách.

Článek

Spojené státy dlouhodobě drží pozici nejmocnější země na světě. Vyhrály dvě světové války a stále disponují nejlepší světovou armádou. Přestože Spojené státy v posledním roce a půl věnovaly obrovské finanční prostředky podpoře Ukrajiny a vytvořily tlak na Rusko, zdá se, že strategie spočívající v rozhodující porážce Ruska se stává stále méně udržitelnou. Zaměření na posílení vojenské pozice USA v Indo-Pacifiku je nyní primárním cílem.

Avšak tato strategie ztrácí na životaschopnosti. S Ruskem angažovaným v dlouhém konfliktu na Ukrajině a novou frontou se otevírající v Levantě roste pokušení pro Čínu rychle vyzbrojit a zasáhnout Tchaj-wan. Peking již testuje Washington ve východní Asii a je si vědom toho, že by Spojené státy mohly čelit třetí geopolitické krizi. V případě skutečné války by Spojené státy zjistily, že některé velmi důležité faktory působí proti nim.

Jedním z těchto faktorů je geografie. Poslední dvě americké národní obranné strategie a nedávná kongresová komise pro strategické postavení potvrzují, že současná americká armáda není koncipována pro vedení dvou hlavních konfliktů současně. V případě čínského útoku na Tchaj-wan by Spojené státy musely odrazit útok a zároveň udržet podporu pro Ukrajinu a Izrael.

Není to proto, že by Spojené státy byly bezmocné. Je to spíše proto, že na rozdíl od Spojených států, které musí být silné na všech třech frontách, každý z jejich protivníků – Čína, Rusko a Írán – potřebuje sílu pouze ve svém vlastním regionu k dosažení svých cílů.

Nejhorším scénářem by byla eskalace války v nejméně třech vzdálených oblastech, vedena oslabenou americkou armádou po boku nedostatečně vybavených spojenců, kteří by se těžko bránili proti velkým průmyslovým mocnostem s odhodláním, zdroji a bezohledností pro vytrvalý konflikt. Vedení takového boje by vyžadovalo národní jednotu, mobilizaci zdrojů a ochotu obětovat, což Američané a jejich spojenci nezažili po celé generace.

I když Spojené státy vedly mnohostranné války v minulosti, v současných konfliktech už nedokázaly předčit své protivníky. Čínské námořnictvo nyní předčí americké, jak co do počtu lodí, tak i rychlostí svého růstu, který odpovídá celé francouzské námořní flotile za čtyři roky. Pro srovnání, čínské námořnictvo se každé čtyři roky rozrůstá o ekvivalent celého francouzského námořnictva (podle náčelníka štábu francouzského námořnictva asi 130 plavidel), americké námořnictvo plánuje v příštím desetiletí rozšíření o 75 lodí.

Další nevýhodou jsou finanční prostředky. V minulých konfliktech mohl Washington snadno financovat své operace. Během druhé světové války se poměr státního dluhu USA k HDP téměř zdvojnásobil z 61 na 113 procent. Naopak Spojené státy by dnes vstoupily do konfliktu s dluhem přesahujícím již 100 procent HDP. Při předpokládaném rozsahu podobném expanzi z doby druhé světové války není nerozumné očekávat, že by dluh mohl dosáhnout až 200 procent HDP nebo více. Podle údajů rozpočtového úřadu Kongresu a dalších zdrojů by takové zadlužení hrozilo katastrofálními důsledky pro americkou ekonomiku a finanční systém.

Globální konflikt by s sebou přinesl další rizika. Dva hlavní američtí rivalové, Rusko a Írán, jsou klíčovými producenty ropy. Jedna nedávná zpráva varovala, že prodloužené uzavření Hormuzského průlivu uprostřed širšího konfliktu na Blízkém východě by mohlo zvýšit ceny ropy nad 100 dolarů za barel, což by výrazně podpořilo inflační tlaky. Čína, jako hlavní držitel amerického dluhu, by trvalým vyprodáváním mohla zvýšit výnosy amerických dluhopisů a vyvolat další tlak na ekonomiku. Lze rozumně předpokládat, že by Američané čelili nedostatku v širokém spektru, od elektroniky až po stavební materiály.

Všechny tyto aspekty však zblednou v porovnání s lidskými náklady, které by Spojené státy mohly utrpět v případě globálního konfliktu. Velké množství příslušníků amerických ozbrojených sil by pravděpodobně přišlo o život. Někteří protivníci Spojených států disponují jak konvenčními, tak jadernými kapacitami, které mohou dosáhnout území USA; další mají schopnost inspirovat nebo řídit teroristické útoky podobné těm, které stojí za hnutím Hamas, a to i vzhledem k množství ilegálních přechodů jižní hranice USA.

Situace je tak kritická, že by Washington mohl být nucen uplatnit zákon o obranné výrobě a začít transformovat část civilního průmyslu pro vojenské účely. To zahrnuje přesměrování materiálů určených původně pro civilní spotřebu, rozšíření výrobních kapacit a revizi ekologických předpisů, které představují překážky ve výrobě válečného materiálu - vše s cílem připravit průmyslovou základnu USA na možnou mobilizaci.

Významní západoevropští členové NATO zatím nesplnili slib, který dali před více než rokem na summitu bloku v Madridu, týkající se rozmístění vojenských jednotek na východním křídle aliance ve velikosti brigády.

Evropané budou nuceni přehodnotit svůj odpor vůči jaderné energii, zatímco američtí pokrokoví aktéři se budou muset zamyslet nad omezeními, jež si sami ukládají a která omezují schopnost Spojených států zvyšovat výrobu energie. Žádná ze zmíněných úprav nebude jednoduchá.

Spojené státy a jejich spojenci nyní vstupují do období náročných rozhodnutí. Události na Ukrajině a v Izraeli, které by ještě před několika lety působily neuvěřitelně, vyžadují okamžitá opatření. Američané a jejich spojenci musí začít řešit své záležitosti s naléhavostí, aby nebyli nepřipraveni na globální konflikt, pokud k němu skutečně dojde.

Zdroj: foreignpolicy.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz