Hlavní obsah
Rodina a děti

Naše rodinné pohádky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

V každé rodině existují určitá chování, která lidé opakují, protože se je naučili od svých předků. Některá z těchto chování jsou dobrá, ale jiná mohou dětem ublížit. Jak dětem vysvětlit, že to, co vidí u svých blízkých, není správné?

Článek

Jedním z možných způsobů je vytváření rodinných pohádek, které dětem ukazují, proč je chování určitých lidí nevhodné, a jak se ti lidé mohou změnit k lepšímu. Příběhy o příbuzných mohou dětem ukázat, že i ony samy mají moc měnit své návyky a stát se lepšími lidmi.

Pro své děti tedy vytvořím postupně pohádky o jejich příbuzných. Na příběhu jejich života uvidí, co dělají špatně a zároveň uvidí, že se člověk může změnit. Pokud sám chce.

Táta Jirka a jeho sny

Byl jednou jeden malý kluk jménem Honzík, jehož tatínek Jirka byl velmi pracovitý. Odmalička slyšel, že musí pracovat tvrdě a dokončit vše rychle, jinak budou rodiče zklamaní. Tatínek Jirka věřil, že ho budou mít rádi jen, když bude pracovat a všechno zvládne rychle a dobře.

Pořád přemýšlel nad tím, co ještě může udělat, aby ho měla ráda jeho maminka. Pracoval a pracoval, až zapomněl, co má rád a co ho těší. Myslel si, že si může odpočinout až tehdy, když bude všechno hotové. Ale nikdy nebylo hotové úplně vše!

Jednoho dne byl tatínek Jirka tak unavený, že už nemohl vůbec pracovat. Neměl sílu na to jít do práce. Ležel doma celý týden a přemýšlel. Uvědomil si, že by měl začít poslouchat své tělo a dělat to, co ho těší. Rozhodl se, že začne více jezdit na kole a na surfu a trávit čas s rodinou.

Tatínek Jirka začal říkat ne zbytečným úkolům a začal si užívat více času s Honzíkem. Společně hráli hry, procházeli se a objevovali nové věci. Když si potřeboval odpočinout, prostě si odpočinul. A byl konečně šťastný.

Tatínek Jirka pochopil, že jeho hodnota není v tom, kolik práce udělá, ale v tom, že je spokojený a dělá věci s radostí. A tak žili spolu šťastně a spokojeně, s úsměvem a radostí každý den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám