Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Starožitné, staré, starší, nové i novější panenky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Způsob vystavování panenek mě trochu odrazuje od návštěvy „Muzeí panenek“.

Článek

O Muzeu panenek. A bohužel není jen jedno.

A spousta sběratelů a sběratelek nebude tímto potěšeno.

O panenkách se toho dát napsat hodně. Aby také ne, vždyť je to nejen hračka, ale i společnice, a někdy i velmi důvěrná. Hodně panenek bylo zakoupeno jako dárek, některé si zakoupila děvčata třeba na cestách jako suvenýr, některé panenky byly koupeny, aby jejich šťastná majitelka mohla vyzkoušet své krejčovské umění. Tomu z počátku sloužily převážně panenky francouzské, které byly oněmi modelkami pro zákaznice. Ovšem spousta panenek má i krásný, veselý, jindy zase smutný příběh. Některé panenky byly kvůli nepotřebě odloženy třeba k popelnicím, kde se jich někdo zase ujal. Některé panenky byly levné, jiné i dnes dosahují závratných cen. A to nemusí být ty nejstarší.

V definici slova muzeum je i slovo potěšení. I proto do muzeí chodíme. Ale je tam i slovo odborné zpracování. V tomto případě není potřeba být příliš striktní. Sbírat panenky je docela velká věda, chce to hodně znalostí, ale to už je taková vyšší dívčí, navíc u nás sběratelství tohoto druhu, nemá valnou tradici, až na pár nadšenců a posléze i velmi dobrých znalců. Ty je opravdu potřeba pochválit za „muzejní“ činnost.

Právě proto míchat panenky starožitné porcelánové s panenkami gumovými, rebornové panenky vkládat do starožitných kočárků a panenky vyrobené v nedávné době v Číně s hadrovými, byť s příběhem, není asi to pravé ořechové. Takové sbírky a následné vystavování by bylo vhodné označit jako Stálá výstava panenek. Tam už ta všehochuť není až tak na závadu. Nevadí, že je tu více druhů panenek, ale i to by mělo mít nějaký řád, aby člověk během dvou minut nebyl zahlcen a aby mu oči z toho nepřecházely až moc.

Nabídka některých „muzeí panenek“ je spíše podívanou, jak by to nemělo vypadat. Pak už je to jen panoptikum bez ladu a skladu.

Muzeum by nám tedy mělo nabídnout to nejlepší , jak pro potěšení, tak i pro poznání.

Na druhou stranu je potřeba poděkovat za záchranu všeho, co má hodnotu a význam pro další generace. Obdiv patří šikovným restaurátorkám panenek i švadlenkám, které je ošatí, ale i těm, kteří svou myšlenku panenky vystavit, uskuteční. O tom žádná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám