Hlavní obsah
Názory a úvahy

Milí majitelé kempů, kdy konečně zrušíte sprchy na žetony?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Scott Goodwill / Unsplash

S přicházejícím jarem se jistě mnohým z nás zapalují lýtka a začínáme snít o dovolené, třeba právě v některém z českých kempů.

Článek

Romantika kempování, spaní pod stanem nebo v chatičce, opékání špekáčků na ohni, dobrodružství na vodě. Takovou dovolenou v kempu si stále užívá mnoho Čechů. Podle mě je však v Česku velmi málo udržovaných kempů na úrovni, a ještě k tomu s příjemnou obsluhou. Jeden takový nešvar, který je typický pro české kempy jsou sprchy na žetony.

Dokud jsem nevycestovala do zahraničí, vůbec jsem si neuvědomovala, že to je takové specifikum hlavně u nás. Ať už jsem byla na Slovensku, v Chorvatsku, v Anglii, nikde jsem se s tím nesetkala, i když předpokládám, že někde sprchy na žetony budou taky. Klasický kulatý kovový vlnkovaný žeton, který dostanete za 20 až 30 korun. Za kolik žetonů jste schopni se osprchovat, to je otázka.

Čistě teoreticky by se dalo osprchovat s jedním žetonem, spousta sprch už dnes má start-stop systém. Sprcha ovšem musí správně fungovat. Jeden by mohl argumentovat, že díky žetonům se šetří vodou, tudíž se šetří životní prostředí, což by odpovídalo dovolené v rámci kempovaní, kdy člověku jde o co největší souznění s přírodou.

Já si ovšem myslím, že jde o způsob, jak na návštěvníkovi kempu vydělat peníze nad rámec vstupného.

Denní sprcha i za několik set korun

Ze zvědavosti jsem si vyhledala náhodný kemp kdesi na Moravě, abych zjistila, kolik tam takový žeton stojí. Jeden stojí 30 kč. Platba za stan a auto dají dohromady na jednu noc nějakých 490 kč. Podíváme-li se na recenze, zjistíme, že po vhození žetonu může sprcha přestat fungovat třeba po 10 sekundách, budete potřebovat žetony třeba 3, což už dělá 90 kč. Vezmeme-li, že jsme dva dospělí se dvěma dětma, a děti ze sprchování benevolentně vynecháme, protože jsme velcí romantici, a špína ke kempování patří (no dobře, tak je necháme vykoupat v řece, či je trochu spláchneme ve sprše s námi), tak za dva dospělé můžeme denně zaplatit za sprchu klidně 180 kč. A ještě za sprchu, u které se pravděpodobně budeme docela rozčilovat. V tom samém kempu mají dokonce chatičky, které stojí 1400 kč za noc. Chatička ovšem nemá sociální zařízení, takže i přestože si platíte tuto sumu, tak martyrium se žetony musíte přesto absolvovat.

Kdyby provozovatelé nechali klasické sprchy bez žetonu, tedy zdarma, a zavedli systém automatického vypínání jako například u sprch na bazénech, předpokládám, že by tohoto systému nikdo nezneužíval. Kdo se rád půl hodiny rochní ve veřejných sprchách, v žábkach, aby nechytil plíseň a hledíce do rohu na pár pavučin? Pravděpodobně by se pak cena promítla do sazeb za kempování, ale kempování by tak bylo obecně příjemnějším zážitkem a lidé by se na takové místo raději vraceli.

I tak pro mě sprchový žeton dýchá nostalgií, ale doufám, že ho brzy budu moci zařadit na čestné místo vedle českých haléřovch mincí a dalších vzpomínkových předmětů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz