Hlavní obsah
Cestování

Zřícenina hradu Starý Jičín: pohodový výlet s dětmi i s kočárkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karnitina

Tak zase nastal páteční večer a s manželem jsme dumali, co podnikneme o víkendu. Nastalo první jaro, kdy máme nyní pětileté a nově 9 měsíční dítě. To znamená hlavně to, že musíme někam, kam se dostaneme s kočárkem.

Článek

Hledám na internetu trasy s kočárkem a nacházím! Výstup na Starojický kopec a zříceninu hradu Starý Jičín. Od Ostravy je to 40 minut autem, to se ještě dá zvládnout, i se řvoucím dítětem. Přestože je to od nás takový kousek, nikdy jsem o této zřícenině neslyšela. A to mě na tom baví - poznávat své okolí, vždyť jenom celou Českou republiku by člověk nestihl prozkoumat za celý život.

V sobotu se tedy vydáváme na výlet. Po krátké jízdě zaparkujeme pod Starojickým kopcem na hezkém novém parkovišti a vydáváme se do kopce. Hned u cesty je jedna zajímavost, a to pranýř, kulturní památka. Pokud lovíte kešky, je u něj jedna k ulovení. Jako keškaři si tu přijdete na své, a to pak na hřbitově místního kostela i na samotné zřícenině. U úpatí kopce se tyčí kostel svatého Václava, který taky jistě stojí za návštěvu. Pokračujeme kolem něj dále vzhůru. Stoupání je celkem strmé, ale jde o příjemnou procházku lesem, i když po asfaltu, ale to nám nevadí. Je zde čisto, vše hezky upraveno, a hezky vyvedené informační cedule a tabule.

Popravdě bych možná raději tlačila kočár s našim miminem, takhle na mě zůstává povzbuzování pětiletého, který neustále kňourá a šlapat nahoru se mu nechce. Ale je třeba trochu unavit ty dětské nožičky. Určitě by ho to bavilo, kdyby šel s nějakými kamarády. Na takový výlet si klidně vezměte známé s dětmi, vyjde to opravdu jakékoli dítě - když se po cestě spolu zabaví, budou šťastní oni i vy.

Foto: Karnitina

Na vrchol je to po žluté pouhý kilometr, i tak vám to nějakou tu půlhodinku zabere. Odměnou je vám pak sice zřícenina, ale krásně udržovaná. Hrad Starý Jičín býval jedním se strážních hradů Jantarové stezky a je z něj také krásný výhled do širého okolí. Vrchol je dostupný celoročně i v noci, vstup je zdarma, ale zřícenina je díky péči obce a nadšenců a díky darům dobře udržovaná. Ve strážní věži je obchůdek, kde si můžete dát něco na zub nebo zakoupit pár suvenýrů. Za poplatek se také dostanete na strážní věž, kde je expozice o hradu, výstava mučících nástrojů a také pozorovací dalekohledy. Na hradě se nedá platit kartou, proto si vezměte dostatek hotovosti. Můžete přispět dobrovolným vstupným. Vzhledem k tomu, že za samotný vstup se neplatí nic, a hrad žije z darů a práce dobrovolníků, je fajn je v jejich úsilí podpořit. Je vidět, že to dělají s opravdovým nadšením. Věřím, že díky tomu je to tady tak kouzelné. Na hradě se taky o víkendech konají různé akce, například slet sokolníků.

Foto: Karnitina

Kostel svatého Václava

Po občerstvení jsme se vydali projít se zříceninou, menší děti si určitě hlídejte, ať se někde nezřítí, náš pětiletý sice občas pokoušel naše nervy, ale už má i trochu toho rozumu, takže naštěstí přežil ve zdraví.

Tato trasa je také součástí Stezky Českem, takže jeden kilometr si můžu odškrtnout! :-)

Na hradě byla taková pohoda, že se nám ani nechtělo dolů. Pokud hledáte krátký a nenáročný, ale přitom moc pěkný výlet, který zvládnete i s dětmi, zříceninu Starý Jičín mužů doporučit všemi deseti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz