Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nezvyšujte odchod do důchodu, raději snižte penze dnešním důchodcům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Věkový strop odchodu do důchodu se opět zvyšuje. Generace, které mají do penze daleko, odchod na zasloužený odpočinek mají tak ještě více v nedohlednu.

Článek

Už tak vysoký strop pro odchod do důchodu ve věku 65 let, se opět musí zvýšit. Původně se mluvilo o věku 68 let, nakonec to bude nejspíše pouhých 67. Ale na jak dlouho? Stát prostě na důchody nemá a nebude mít. Už tak je dnešní důchodový systém ve schodku. A bude hůř.

Osobně nechápu smysl těchto stropů, protože se na ně stejně absolutně nedá spolehnout. Každá vláda si to udělá po svém a případné zvyšování stropů nebo důchodové reformy dělá jen tak na oko, aby vykázala v tomto směru nějakou činnost, neboť vláda, která přijde po ní, může vše udělat jinak. Současná opatření se vždy dotknou jen určité části obyvatelstva.

Ale neustálé zvyšování věku odchodu do důchodu přeci není spásným řešením, které by cokoli vyřešilo. Populace stárne, na staré nebude mít kdo dělat. Proč to má odnést dnešní generace a generace mladší? Od devadesátých let se porodnost snižuje. Místo, aby se podpořila, tak se volební programy populisticky snaží cílit na lidi, kteří buď v důchodu již jsou nebo jsou na jeho prahu. Největší volební skupinou jsou právě tyto občané a k velké škodě mladším ročníkům jsou také daleko disciplinovanější co se týká využití svého volebního práva. A na to sází právě Babiš.

Podívejme třeba na Piráty, ti ve svém programu cílí na mladé a rodiny s malými dětmi, jenže bohužel neměli a nemají šanci. Kdyby byla volební účast vyšší u mladších ročníků, třeba by se něco změnilo, takhle vládnou naší zemi důchodci a těm patří budoucnost této země.

Důchody jsou nyní vysoké, penzisté se mají nejlépe v historii a lépe se už nikdy žádný důchodce mít nebude. Pokud schází peníze ve státní pokladně, tak ať vláda sníží nebo zdaní důchody. Proč neustále oddalovat odchod do důchodu? Proč za velký blahobyt dnešních důchodců mají pykat mladí a děti? Oproti dnešním penzistům už i tak půjdou mnohem později do důchodu, a ještě se jim má důchodový věk posouvat do nekonečna?

Za mě by se dnešní i budoucí důchody měly zdanit, začít s těmito penězi a penězi daňových poplatníků pořádně hospodařit a podpořit porodnost pracujících a mladé pracující rodiny. S dnešními vysokými cenami všeho - ať už jídla, dětských potřeb nebo bydlení, nelze pořádně vyjít, pokud je žena na rodičovské s částkou kolem 9000 Kč na měsíc, a tak si každá rodina nebo bezdětný pár dobře rozmyslí, zda si vůbec dítě pořídit nebo dokonce více dětí. Neboť tyto rodiny nemají nárok ani na porodné, ani na přídavky na děti, a tak dále.

Buďme tedy všichni solidární a mysleme na budoucnost nejen našich dětí, ale také vnoučat. Přeci všichni chceme, aby se naše děti a jejich děti měli dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz