Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povodně 2024: Zavede vláda opět povodňovou daň?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Poslední dny meteorologové bili na poplach a varovali před velkým množstvím srážek a nebezpečím záplav. Bohužel tentokrát se v předpovědi nemýlili.

Článek

Příznačně na pátek 13. se předpovědi vyplnily a celé Česko se začalo potýkat s velkým množstvím srážek. Obzvláště obyvatelé žijící v záplavových oblastech a na Českomoravské vrchovině a na Jesenicku, zažívali a zažívají veliký strach z toho, co bude. Lidé se předem, zcela pochopitelně, snažili zásobit jídlem a pitnou vodou, což mělo za následek totálního vykoupení obchodů v tamních oblastech. Na některých místech dokonce hrozí stoletá voda.

Lidé se evakuují, řeky a potoky se rozvodňují. Desítky tisíc domácností jsou bez elektřiny. Povodně mají bohužel své první oběti. A to ještě nejsme zdaleka u konce. Do sobotního večera spadla teprve třetina předpokládaných srážek.

Kvůli povodním v roce 2010, se tehdejší vláda Petra Nečase rozhodla zavést solidární daň pro ekonomicky aktivní obyvatele naší země. S účinností od 1.1.2011 se o 100 Kč snížila sleva na poplatníka, tudíž se každý tehdejší pracující musel chtě nechtě solidárně angažovat. Ministr financí Miroslav Kalousek občany o tuto solidaritu poprosil, což bylo tehdy nelibě přijato, jelikož lidé stejně na výběr neměli. Toto rozhodnutí tehdejší vlády kritizovali hlavně ekonomové. Argumentem bylo, že vláda by nejdříve měla začít se šetřením právě u sebe.

Jelikož se nejednalo o procentuální daň, nýbrž o pevnou částku pro všechny, byla nejen povinná, ale také značně nespravedlivá. Stejnou stovku zaplatil člověk na brigádě nebo s minimální mzdou jako ten, co pobíral na výplatní pásce desetitisíce až statisíce.

Povodňová daň platila pouze pro rok 2011 a do státní pokladny přinesla 4 miliardy. Peníze byly použity pro odstranění škod a na náhrady postiženým záplavami.

Nabízí se tedy otázka, zda nynější vláda Petra Fialy nebude mít podobný nápad jako vláda Petra Nečase a nezavede v nějaké formě podobnou solidární daň. Pokud si mohu tipnout, k tomuto kroku se zákonodárci neodhodlají, protože by se jistě potýkali s velkou kritikou, a to si, vzhledem k volbám, které budou příští rok, dovolit nemohou.

Anketa

Souhlasili byste, aby vláda zavedla povodňovou daň?
Ano
14,3 %
Ne
85,7 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/povodnova-dan-akt-solidarity-nebo-zaminka-pro-zvysovani-dani-211048

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/povodnova-dan-prinesla-do-rozpoctu-ctyri-miliardy/r~i:article:731470/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz