Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Výpověď bez udání důvodu a delší zkušební doba. Komu tím prospějete? Druhé straně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Vláda se stále snaží o to, aby se pracující lid měl lépe a lépe, protože právě ten přináší do státní kasy prostředky, díky nimž může stát hospodařit. Anebo dělá vše pro to, aby se pracujícím vedlo ještě hůř?

Článek

V poslední době se nám tu sešly dva vládní návrhy, co se zákoníku práce týče.

První návrh sice doporučovala Národní ekonomická rada, ale podporoval jej ministr financí Stanjura. Jedná se o výpověď z pracovního poměru bez udání důvodu. Prý to má ulehčit zaměstnavatelům zbavit se problémových zaměstnanců.

Já to vidím takto. Pokud zaměstnávám problémové zaměstnance, mohu je přeci dle platného zákoníku práce vyhodit tak jako tak. Pokud jsou problémoví, je to přeci právně v pořádku, tak proč je vyhazovat bez udání důvodu a ještě s královským odstupným? A nebylo by to právě tak, že by to odnesly skupiny, které sice pracují, jak mají, ale jsou zaměstnavateli nepohodlné? Mohlo by se například jednat o hůře zaměstnatelné, jako jsou lidé před důchodem či ženy s malými dětmi. Pořád můžeme věřit ve slušnost zaměstnavatelů, kteří se přeci nebudou zbavovat zaměstnanců, na které je spoleh a řádně plní své povinnosti. Takže vás by se to určitě netýkalo. Opravdu? A co když se vaše místo např. sekretářky zalíbí nějaké kamarádce nebo příbuzné zaměstnavatele? Stále jste si jisti, že by vás novela nikterak neohrozila? Buďte v klidu, tento návrh naštěstí neprošel. Zaměstnavatel vás sice může vyhodit tak jako tak, ale jde to poněkud hůř.

Nyní ale máme na stole návrh ministra Jurečky a tím je prodloužení zkušební doby. V současnosti je tři měsíce pro řádné zaměstnance, pro vedoucí pozice může být až měsíců šest. Ministr sociálních věcí navrhuje prodloužení u řádného zaměstnance na měsíce čtyři a u vedoucích pozic až na osm měsíců. Samozřejmě vždy záleží a bude záležet na domluvě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, ale co si budeme povídat, ve valné většině případů se využívá nejdelší možná zkušební doba.

Než zaměstnanec nastoupí do nového zaměstnání, mnohdy projde několika koly výběrového řízení a pak má tři měsíce na to, aby ukázal, že se pro tuto pozici narodil. Opravdu to není dostatečný čas pro to, aby zaměstnavatel zjistil, co v zaměstnanci je? Opravdu je nutné zkušební dobu prodlužovat? V tomto případě bude totiž tratit hlavně zaměstnanec. Obvykle je toto období bez bonusů, prémií, provizí a benefitů. Zaměstnanec často pracuje jen za základ. Pokud se zkušební doba prodlouží, zaměstnanec zbytečně přijde o peníze, zato zaměstnavateli finanční prostředky ušetří. Může se pak stát, že zaměstnavatel bude účelově najímat lidi (což se děje prakticky i teď) za základ, ti provedou sezónní práce a na konci zkušební doby se se zaměstnancem rozloučí. Ušetří tak odstupné a prémie, které během tohoto období nedává.

Dalším úskalím je třeba dovolená, kterou není vhodné čerpat, natož snad onemocnět, popřípadě čerpat OČR. Vždyť neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Pokud byste měli zálusk na hypotéku, tak tu taky budete muset odložit. Nejlépe do doby, kdy budete mít smlouvu na dobu neurčitou, což také může trvat několik let. Bohužel.

Pro mnoho zaměstnanců je zkušební doba velice stresující záležitost, bojí se (mnohdy neopodstatněně), že o práci přijdou a nebudou moci uživit rodinu. Žijí v nejistotě až do té doby, než zkušební období skončí. Pak si teprve vydechnou, že mají alespoň nějakou malou jistotu, že nezůstanou bez živobytí.

Proč se vláda snaží zhoršovat podmínky poctivým zaměstnancům a házet jim klacky pod nohy? To nestačí, že tu máme pomalu nejvyšší zdanění práce? Že nepracující se mají lépe než pracující? Je si vláda jistá, že opravdu není potřeba řešit nic jiného než utahování opasků právě zaměstnancům? To nestačil konsolidační balíček? Proč vláda zaměstnance naopak nemotivuje a bič raději nedrží nad nepracujícími?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz