Hlavní obsah

Obsluha: jak se změnila a proč na tom vlastně nezáleží

Foto: Pixabay

Pamatuju si dobu, kdy obsluha v hospodě nebo restauraci měla svůj dress code. Číšník nosil černé kalhoty, bílou košili a často i vestu nebo kravatu. Servírka měla sukni nebo přiměřeně dlouhé šaty, blůzu a přes to zástěrku s kapsičkou.

Článek

Všechno to působilo upraveně a profesionálně a  hned bylo poznat, kdo k podniku patří a kdo je host.

Dnes? Vejdete do restaurace a začnete tápat.

Servírka má krátké tričko a legíny, číšník mikinu s kapucí.

Jednou mě dokonce obsluhovala dívka v růžovém plyšovém overalu s oušky. Vážně, žádný výmysl.

Uniforma se vytratila a s ní i pocit profese s váhou: místo toho vládne pohodlí a autenticita.

Trochu tím ale ustupuje ta obřadnost. Když vám někdo donese talíř v roztrhaných džínách a kšiltovce dozadu, má člověk skoro chuť ho pozvat, ať si taky přisedne.

Občas ale narazíte na místo, kde se na staré pořádky nezapomnělo. Černé kalhoty, košile, zástěrka – nic okázalého, ale působí to tak nějak správně. Právě tam funguje jistota, že tohle je obsluha a tamhle host, a že každý má svou roli.

Je to podobné jako s pivem: někde ho natočí se vší parádou, s krásnou pěnou, jinde splaskne dřív, než se dostane ke stolu, a půllitr je naplněný jen tak tak, jako by se číšník bál, že přelije.

Ale nakonec, když vám někdo přinese dobře načepované pivo, uvědomíte si, že je vlastně jedno, jestli má motýlka nebo tepláky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz