Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dluh zdravotnictví v digitalizaci. Máme finanční podporu k realizaci i z EU

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Člen Národní ekonomické rady Pavel Hroboň kritizuje nelichotivý stav digitalizace zdravotnictví ČR. Strategie je připravena, ale nikdo ji dlouhodobě nerealizuje.

Článek

Digitalizace je odložena na rok 2026, takže MZ nedodrželo zákon o elektronizaci zdravotnictví, který platí od roku 2023.

Hlavní příčinou, proč se digitalizace nedaří, je roztříštěnost. Je především nutné vytvoření centrálního registru, kde budou shromážděna základní data pojištěnců, součástí by měly být informace o krevní skupině, alergiích, užívaných lécích, také očekávaná informace o držiteli střelné zbraně, výsledky vyšetření. Informace by měly být využitelné především pro poskytovatele zdravotních služeb. Jak se zmínil ministr zdravotnictví Válek, bude zahrnut i objednávkový systém, žádanky na vyšetření a další formuláře, které budou sjednoceny.

Ano, digitalizace je potřebná, v minulosti i velmi pomohla, např. elektronický recept, elektronický očkovací průkaz, který vznikl v době COVIDu a další.

Je třeba myslet na to, že digitalizace musí být spuštěna v rámci pilotního programu, nezbytně počítat s terénem, kde nejsou po ruce oddělení IT a nezdar nesmí lékaře odradit od chuti zvládnout náročný systém.

Digitalizace by měla ušetřit náklady ve zdravotnictví, které je nyní podfinancované. Digitalizace zdravotnictví je významně podpořena z evropských fondů. IROP, Integrovaný regionální operační program, zejména v oblasti eHealth a v oblasti kyberbezpečnosti. Digitalizace může být financována i z programu EU v rámci Národního plánu obnovy, kde je podpořena mimo kyberbezpečnost i interoperabilita.

Je to významný balík financí, jehož je třeba využít do doby jeho ukončení EU. Máme na to?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz