Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nešťastné načasování náhrad pro první dámu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka nemohl zvolit méně vhodnou dobu pro návrh zákona o náhradách pro partnery hlav státu. Lidé chudnou a státní rozpočet je mínusový.

Článek

Návrh novely zákona o náhradách pro první dámu ve výši 95 250,-Kč ze státního rozpočtu přišel v době, kdy může na zchudlé občany působit jako pověstný červený hadr v býčí aréně.

První dáma jistě reprezentuje, má aktivity, které vyžadují její čas a také finance. Je jistě v pořádku, aby měla zajištěn měsíční příjem ve výši hrubé mzdy z posledního zaměstnání, které nemůže vykonávat. Je správné, aby čas, po který reprezentuje, byl brán jako náhradní doba důchodového pojištění. Tak, jako pečující o své blízké doma, nebo ženy na MD. Musí mít nárok na starobní důchod i s valorizací, jako mají všichni občané ČR. Avšak náhrady by neměly jít ze státního rozpočtu. Pro partnery hlav státu by měl být vytvořen fond, do kterého lze přispívat společností financemi, dary. Podobně jako fond, do kterého přispívají občané k úhradě nákladů na náročnou léčbu dětí, kterou nemohou hradit zdravotní pojišťovny. Po vyčerpání nákladů zůstávají finance pro další potřebné. Takto kontrolovaný fond může zajišťovat rozumné náklady na reprezentaci. Rozhodně by náhrady neměly být řešeny zákonem, ne vždy partneři hlav státu tyto finance budou potřebovat čerpat. Rozhodně by neměl být zvyšován důchod bývalým prezidentům nad 50 000,-Kč.

K návrhu paní Pekarové Adamové, aby byly podobně řešeny náhrady pro partnery diplomatů. Nepamatuji si, že by někdy byly z jejich strany stížnosti a požadavky na další finance. V případě, že bude o návrhu diskutováno, je třeba provést audit o nákladech a  příjmech diplomatů a jejich reprezentujících partnerů. Občané si spíše budou pamatovat radu paní Pekarové Adamové, že mají šetřit teplem a vzít si svetr.

V době, kdy tisíce občanů pobírají podpůrné dávky od státu, aby uhájili živobytí, jejich ministr navrhuje další výdaje ze státního rozpočtu pro vybranou skupinu zaměstnanců státu. Zatímco se vláda dohaduje o snižování valorizace pro všechny důchodce, navrhuje zvýšit důchody u bývalých prezidentů.

Lidé chudnou a šetří. Vzhledem k ekonomice státu a potažmo EU se obávají, že bude hůř a myslím, že podobné diskuze a návrhy pana ministra Jurečky a paní Pekarové Adamové nebudou přijaty pozitivně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz