Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neuvěřitelné? Bernd Posselt navržen na státní vyznamenání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec KDU-ČSL Šimon Heller navrhl šéfa Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernda Posselta na státní vyznamenání - medaili Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němců. Co je za tímto aktem?

Článek

V úvodu článku chci vyjádřit, že dnešní soužití s Němci máme vyřešeno. S generací, která nemá nic společného se sudeťáckými praktikami, máme myslím bezproblémové soužití.

Co mi ale vadí, je překrucování historie, výzvy k omluvám za křivdy, které se děly za odsunu sudetským Němcům. Nelze srovnávat s utrpením Čechů a Židů, kterému byli vystaveni v Sudetech. I čeští Němci nebo chcete-li němečtí Češi se museli v Sudetech přizpůsobit, aby přežili.

Chci připomenout Milenu Jesenskou, která jako nezávislá novinářka se tomuto tématu věnovala. Její kniha Nad naše síly: Češi, Židé a Němci. Popisuje situaci a své marné snažení o spravedlivé soužití Čechů, Němců a Židů po obsazení Sudet. Hrůza a zoufalství. Milena Jesenská za svoji novinářskou činnost byla v roce 1939 odsouzena a skončila v německém koncentračním táboře, kde také zemřela v roce 1944. Byla in memoriam oceněna v roce 1996 řádem TGM II. třídy - Spravedlivý mezi národy. Doporučuji všem aktérům sbližování, panu Herrmannovi, Roučkovi, Hellerovi, Bělobrádkovi a dalším, aby si knihu přečetli. Jejich jednání vidím spíše jako podbízení a pro mne i další občany, kteří znají historii, podbízení s neznámým záměrem.

Nemáme se proč omlouvat, fakta hovoří jasně. Historii nelze měnit. Co se stalo, je její součástí a překrucování dějin je podvod. Dosud bylo vše v pořádku a všichni jsme respektovali jak Postupimské dohody, tak Benešovy dekrety.

Nevím, kam směřují současné kroky politiků, co za tím stojí. Nevěřím, že jde jen o vzájemné zlepšování vztahů - sbližování mezi Čechy a Němci. Žádné problémy tu nebyly.

Jako „balónky“ se ve zprávách objevují návrhy na dvojí občanství u cizinců, prosákly informace o jednání s Lichtenštejny a návrhem na společnou nadaci zahrnující majetek šlechty z doby před platností Benešových dekretů a další.

Občané by měli být více informováni o záměrech politiků, o případných připravovaných změnách v zákonech, které již nemají být otevírány. V případě že ano, měli by se tím s předstihem zabývat ústavní právníci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz