Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politici, hledejte cestu, jak si na platech nepřidat. Ta cesta existuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Desítky tisíc, o které mají mít ze zákona politici vyšší platy, obhajuje ministr práce a sociálních věcí Jurečka tím, že musí respektovat rozhodnutí Ústavního soudu.

Článek

Politici sice upravili koeficient pro výpočet svých platů, aby nerostly příliš prudce. Přesto chudnoucí národ vidí platový růst politiků jako něco amorálního, co nelze akceptovat. Politici se vymlouvají, že musí navýšit platy společně se soudci, na něž jsou platy navázány, aby se vyhli žalobám. Víme, že toto tvrzení není pravdivé.

Musí si skutečně politici zvýšit platy? Není jiné řešení, které by uklidnilo občany, kteří již přišli o část svých úspor, kterým nestoupají platy a ještě mají menší reálnou hodnotu? Životní náklady stoupají, mnohé rodiny jsou závislé na podporách ze strany státu. Ministr práce a sociálních věcí je málo sociální, jestliže chce akceptovat navýšení již tak nadprůměrných platů vrcholných politiků.

Parlament je v přijímání zákonů nezávislý. Důležité je zdůvodnění případného nedodržení zákona Ústavního soudu, nenavyšování mezd politiků, případně obhajoba rozhodnutí před soudem. Také lze pro politiky navrhnout jiný koeficient výpočtu platů. Věřím, že případný soud by návrh na jiný výpočet přijal. Možná by bylo správné, aby se platy politiků odvíjely od průměrných mezd občanů. Mohou se stanovovat mimo výpočet platů soudců.

Soudci, u kterých došlo v letošním roce ke snížení platů spočívající v trvalé změně-snížení výpočtu koeficientu pro výpočet platů obou kategorií, odporovalo ústavnímu pořádku. Proto tedy došlo k novele, kterou hájí ministr Jurečka a bez které by nemělo jak výši platů politiků a soudců údajně stanovovat.

Věřím, že politici, aby si zachovali před občany tvář, řešení najdou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz