Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákon o zbraních bez psychotestů nesmí projít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Nový zákon o zbraních musí projít pozměňovacími návrhy, které vyřadí držitele zbraní s psychickými problémy. Nejen s ohledem na hrůzný čin na FF UK.

Článek

V návrzích zákona o zbraních údajně nebude požadován psychotest. To mne děsí. Naopak, před vydáním zbrojního pasu musí předcházet vyšetření psychologem, výsledek by měl sdílet jak praktický lékař, tak případně psychiatr, u kterého je případně žadatel o držení zbraně registrován. Psychologické vyšetření je třeba pravidelně opakovat nejméně každé 2 roky, případně dříve, např. na žádost praktického lékaře, který má nejčastější pravidelný kontakt s žadatelem, příp. na žádost policie, která může dát podnět k vyšetření po případném ohlášení hrozícího nebezpečí ze strany rodiny či občanů. Samozřejmostí je, aby lékař praktický, psycholog či psychiatr automaticky dostal zprávu jak o držení zbraně, tak o podezření ze změny psychického stavu. Nemyslím si, že toto vyšetření by měl provádět praktický lékař, protože má jinou odbornost a nemusí postihnout všechny známky změny psychiky. Případnou změnu psychického stavu má lékař hlásit na policii, aby byla zbraň i oprávnění odňaty. Připomínám vraždícího muže z Uherského Hradiště, který si zbraň ponechal, třebaže byl lékařem vyzván, aby ji odevzdal.

Nedostatek psychologů a psychiatrů je k urychlenému řešení MZ. Doufám, že tento fakt nebyl důvodem k tomu, aby nebyly požadovány psychotesty a kontroly psychického stavu pouze co 5 let, jak je v novém návrhu zákona o zbraních. Vzhledem k tomu, že přibližně 10% obyvatel projde ve svém životě depresivním stavem a 5% manickou poruchou, jde o velké riziko.

Mám nepříjemný pocit, že v případě studenta FF UK došlo k selhání jak ze strany rodiny, především otce, se kterým žil, tak ze strany blízkých osob studenta, kterým se snad svěřil se svými problémy nebo možná napsal na sociální sítě.

Otázkou také je, z čeho student financoval nákup automatické zbraně, jejíž cena je kolem 150 000,-Kč. Různých zbraní měl 7 kusů, nechyběla rychlopalná a brokovnice. Munice nadstandardní množství. Obchodníkovi jde jen o tržbu. Ale o vlastnictví samonabíjecí pušky má být informována policie v rámci registru o zbraních. Pokud tuto informaci měla, bylo na místě zjistit, k čemu má 7 kusů zbraní a k čemu tak nezvyklé množství munice? To už je krajně podezřelé. Nákup nezvyklého množství munice má být v registru a hlášen policii obchodníkem. Rychlopalné zbraně by měly patřit jen do rukou ozbrojených složek!

Student údajně měl psychické problémy. Byl vyšetřen praktickým lékařem? Psychologem? Psychiatrem? Existovalo podezření na sebevraždu již v minulosti?

Kdokoli může říci: „Teď jsou všichni chytří“. Ale aby nebyl tento čin opakován, je třeba co nejvíce eliminovat možnost čin napodobit. Proto musí být nový zákon, který je již ve třetím čtení připraven lépe i s ohledem na hrůzný čin mladíka, kterého si evidentně nikdo nevšímal.

Nebuďme lhostejní ke svému okolí. Musíme předcházet katastrofám!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz