Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Všechno to řídí Američané,“ slýcháme často od určité skupiny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Proč jsou často starší generace snadnější obětí konspiračních teorií a proč si to o sobě zároveň nemyslí?

Článek

Pokud patříte k mladším generacím, už jste od té starší asi také slyšeli frázi: „Tak si o tom něco přečti, tak si to nastuduj, toto říkají největší ekonomové, vědci.“ Pokud jste starší generace, možná jste právě autory takových výroků.

Že náchylnost k dezinformacím a konspiracím je pravděpodobnější u sociálně slabších lidí, se dá předpokládat. Proč nám ale jinak inteligentní tetičky, maminky a strejdové vypráví zjevně konspirační teorie?

Říkají nám, že věříme všemu, co nám média předkládají, že věříme všemu, co si přečteme na internetu, a přitom nám vysvětlí, že nás z letadel poprašují omamnými látkami. Videa z konfliktu na Ukrajině jsou nahraná herci, vakcíny z nás udělají zombie, dvojčata si Američané shodili sami.

Ať už je pravda na té či oné straně, nebo někde uprostřed, otázkou zůstává, proč je právě starší generace nedůvěřivá vůči mainstreamovým médiím. V některých případech do takové míry, že zkrátka nic není tak, jak se zdá, a nic není tak, jak se nám předkládá. Zároveň ale video s „odborníkem“ na YouTube s bezmála 200 sledujícími má určitě pravdu. Ostatní média nám zaručeně a vždy lžou.

Jedním z možných vysvětlení je, že starší generace vyrůstala v době, kdy komunisté skutečně lhali v oficiálních médiích, a tak například havárie v Černobylu byla jen neškodná nehoda elektrárny. Jiným vysvětlením je menší odolnost vůči nedůvěryhodným zdrojům v internetovém prostředí.

Mladší generace podle těch starších zkrátka neumí selektovat informace a slepě věří všemu, co je na internetu. Pro mladší generace je ta starší naopak náchylná k požívání dezinformací, a tak můžeme přehlédnout, že nám možná vážně předávají moudrost a zkušenosti nabyté věkem a tím, že byli svědky většího politického kolotoče, než jsme měli šanci být my sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám