Hlavní obsah
Psychologie

Jak si nelhat do kapsy aneb proč věříme svým horoskopům?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AdobeStock / Licence #179403809

Foto: AdobeStock/ Licence #179403809

Forerův efekt je kognitivní zkreslení, které nás nutí věřit, že obecné informace jsou specificky určené pro nás samotné.

Článek

Co je Forerův efekt?

Forerův efekt, někdy také nazývaný Barnumův efekt, popisuje situaci, kdy lidé věří, že obecné informace, které by mohly platit pro kohokoli, platí konkrétně pro ně. Toto kognitivní zkreslení způsobuje, že lidé připisují osobní význam věcem, které jsou ve skutečnosti velmi obecné a univerzální.

Kde se tento jev vyskytuje?

Příklady Forerova efektu jsou všude kolem nás. Četli jste někdy svůj denní horoskop a všimli jste si, jak podivně přesná byla předpověď? Koneckonců dnes jste se skutečně znovu spojili se svým starým přítelem, přesně jak vám horoskop předpověděl.

Nicméně, horoskopy dělí lidi do dvanácti skupin podle jejich slunečního znamení, což je stejně nepřesné a předsudečné jako rozdělování lidí na podskupiny podle barvy pleti nebo jiných fyzických charakteristik. Stejně jako by bylo nesmyslné a nevědecké věřit, že barva kůže určuje povahu člověka, je nepravděpodobné, že by pouhá poloha slunce v době narození přesně definovala osobnost či budoucí osud jedince. I když je obecně známo, že horoskopy jsou záměrně nejasné, aby oslovily co nejvíce lidí, někteří lidé jsou stále ohromeni, jak dokonale na ně tyto popisy sedí. Forerův efekt nás přiměje věřit, že konkrétní horoskop byl určen jen pro nás, což nás vede k hledání neexistujících paralel mezi textem a našimi vlastními životy.

Lidé pracující v „New Age“ profesích, jako jsou věštci z tarotových karet, kouzelníci a jasnovidci, často využívají Forerův efekt k přesvědčení svých zákazníků o pravdivosti svých předpovědí.

Individuální dopady

Forerův efekt se stává nebezpečným, když zasahuje do našeho rozhodování. Víra, že obecné informace se týkají přímo nás, nám může bránit v logické analýze našich možností a ve volbě toho nejlepšího možného výsledku. Co když například odmítnete někoho na rande, protože jeho znamení zvěrokruhu „není kompatibilní“ s vaším? Nebo co když se rozhodnete neopustit dům, protože váš horoskop předpověděl tragédii ve vaší blízké budoucnosti? Pokud těmto vágním předpovědím příliš věříme, mohou změnit směr našeho života tím, že nás odvedou od rozhodnutí, která bychom jinak udělali.

Systémové dopady

V rámci organizace může Forerův efekt ovlivnit ochotu zaměstnanců přijímat nebo odmítat zpětnou vazbu.

Lidé mají větší tendenci věřit, že pozitivní obecná tvrzení se jich týkají, což znamená, že když manažer pochválí svůj tým za dobrou práci, zaměstnanci mají tendenci tuto pochvalu hrdě přijmout – i když se jejich šéf konkrétně neodkazuje na ně.

Naopak jsme odolní vůči negativním obecným tvrzením a často odmítáme vidět, že se nás týkají. Kvůli této tendenci mohou zaměstnanci obtížně přijímat kritiku, když manažer nabízí konstruktivní zpětnou vazbu svému týmu, a raději věří, že se týká všech ostatních, jen ne jich samotných.

Jak se bránit?

Existuje několik způsobů, jak se tomuto zkreslení bránit. Na individuální úrovni je důležité kriticky přemýšlet o informacích, které přijímáme, a uvědomit si, že vágní nebo obecná tvrzení mohou snadno svést k falešnému pocitu relevance. Doporučuje se hledat konkrétní a ověřitelná fakta namísto spoléhat se na obecné nebo nejasné předpovědi. Také pomáhá si všímat, kdy nás určité informace emocionálně ovlivňují, a v takových chvílích se pokusit analyzovat, zda je reakce opravdu podložená fakty.

Na systémové úrovni by organizace měly klást důraz na poskytování specifické a individualizované zpětné vazby. Manažeři by měli být konkrétní ve svých chválách i kritikách, aby zaměstnanci jasně věděli, čeho se to týká. Dále je užitečné školit zaměstnance o různých kognitivních zkresleních, včetně Forerova efektu, aby byli schopni lépe rozpoznat a reflektovat své vlastní reakce. Zavedení kultury otevřené komunikace a zpětné vazby může také pomoci zmírnit dopad Forerova efektu, protože zaměstnanci budou povzbuzováni k tomu, aby sdíleli své názory a pocity otevřeně, spíše než se spoléhat na domněnky nebo vágní interpretace.

Pokud si uvědomíme, jak Forerův efekt funguje, můžeme se lépe bránit jeho vlivu a činit rozhodnutí, která jsou založena na objektivnějších faktech, spíše než na vágních a často nepravdivých předpovědích.

Anketa

Mají horoskopy vliv na vaše rozhodování?
Ano
0 %
Ne
60 %
Občas
40 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz