Článek
Výživa hraje dominantní úlohu v životě každého vyvíjecího se dítěte. U dětí v předškolním a školním věku je nutné dbát na optimální zásobení všech nutričních komponent. Děti se učí správným stravovacím návykům, tvoří se obliba ve výběru různých potravin nebo pokrmů, a to ovlivní jejich stravování i v dospělosti.
Svačiny před 35 lety
Svačiny se na základní škole v průběhu času výrazně změnily, zejména s ohledem na dostupnost potravin, výživové trendy a celkové podvědomí o zdraví. Před 35 lety byly svačiny ve školách i doma jednodušší a často vycházely z toho, co bylo snadno dostupné a finančně přístupné. Pečivo bylo hlavní součástí svačin. Běžně se kombinovalo s máslem, margarínem, levnými tavenými sýry. Žitný či pšeničný chléb byl také populární, často s máslem, plátkem salámu nebo šunky. Paštiky byly vděčnou levnou variantou. Salám typu gothaj nebo junior byl oblíbený pro svou dostupnost. Uzeniny obsahovaly více tuku a soli než dnešní produkty. Tatranky a fidorky byly klasickými sladkými svačinami, také domácí buchty se často objevovaly.
Klasické bílé nebo ovocné jogurty byly běžné, ale nabídka omezená. Pamatuji si na školní mléko, které bylo zavedené v některých školách jako součást pravidelné výživy. Bylo podáváno zdarma nebo za velmi nízkou cenu v malých plastových sáčcích.
Ovoce jako jablka nebo sezónní plody byly ve svačinách běžné, ale výběr byl sezónně omezený. Zelenina nebyla tak častou součástí svačin jako dnes.
Čaj v termoskách nebo domácí šťáva zředěná vodou byla součástí svačiny, džusy nebo balené produkty byly spíše luxusem.
Svačiny dnes
Dnešní svačiny se výrazně liší díky většímu důrazu na zdravou výživu, dostupnosti široké škály potravin a vlivu moderních trendů, jako je bio strava, bezlepkové nebo veganské výrobky.
Dnes upřednostňujeme pečivo z celozrnné mouky nebo bezlepkové varianty. Rohlíky a chléb bývají často nahrazovány zdravějšími verzemi, např. žitný nebo špaldový chléb. Tvarohové nebo sýrové pomazánky s nižším obsahem tuku jsou v dnešní době hodně preferovány, taktéž kvalitní šunka s vysokým obsahem masa. Omezuje se konzumace tučných salámů a preferují se zdravější verze.
Mnoho rodičů se v dnešní době snaží pro děti omezit nezdravé sladkosti a nahrazuje je celozrnnými sušenkami nebo domácími dobrotami. Oplatky jsou stále populární, ale mnohdy nahrazovány zdravějšími variantami (např. bez cukru, bio).
Kromě klasických jogurtů dnes děti konzumují kefíry nebo jogurty s přidanými probiotiky. Sýry s nízkým obsahem tuku a rostlinné alternativy mléčných výrobků jsou běžně k dostání v potravinových řetězcích.
Široká škála ovoce je dnes k dispozici po celý rok. Také zelenina je běžnou součástí moderních svačin, často nakrájená na kousky pro snadnou konzumaci.
Rodiče dnes preferují, aby děti nosily do školy vodu, případně neochucené čaje. Slazené limonády a džusy se snaží omezovat. I ve školních jídelnách je čistá voda, neslazené nápoje v nabídce ke každé svačině nebo obědu. Ovocné smoothii připravené z čerstvého ovoce je moderní variantou nápojů a u dětí jsou velmi oblíbené.
Příprava dopoledních svačin pro děti ve školní jídelně
Mnoho školních jídelen stojí před otázkou, zda ve své jídelně začít s přípravou svačin, či nikoliv a řeší, co vše je pro to potřeba. Impulsem připravovat svačiny v naší školní jídelně byl pro nás Den otevřených dveří. Rodiče dostali dotazník, kde mohli vznést své připomínky a náměty ke školnímu stravování. Součástí dotazníku byla též otázka, zda by rodiče pro své děti uvítali svačiny připravované školní jídelnou. Zájem rodičů byl opravdu velký. Již v minulosti měli žáci zájem o zřízení bufetu ve škole, vzhledem k vzniku pamlskové vyhlášky z tohoto záměru ale nakonec sešlo.
Co dětem nejvíce chutná
V současné době připravujeme asi 170 svačin. Děti přicházejí o velké přestávce do školní jídelny, kde si svačinu sní. Ke svačinám mají děti vždy kousek čerstvé zeleniny nebo ovoce a na výběr ze dvou nápojů.
Snažíme se připravovat takové svačiny, aby byly pestré a splňovaly nutriční doporučení. V jídelníčku se střídají pomazánky (obvykle 2× týdně), domácí ovocné jogurty, mléčná rýže, vlastní pudinky, ovocné pyré. Také pečeme moučníky, nebo smažíme rýžové palačinky. Mezi nejoblíbenější patří sladké kaše, domácí pizza z jogurtového těsta, tortilla, těstovinové saláty, různé zapečené bagety, ale i luštěninový hamburger.
Jelikož u dětí nejsou moc luštěniny oblíbené, snažíme se je připravovat takovým způsobem, kde je děti moc nepoznají. Oblíbená je např. topinka, na kterou připravíme směs ze zeleniny, sójového granulátu a posypeme strouhaným sýrem. Do palačinkového těsta přidáváme rozmixovanou cizrnu a na výsledné chuti to nejde poznat. Luštěninový hamburger si u dětí získal také svou popularitu. Z brambor připravujeme pomazánky, bramborové bublaniny, bramborové špecle se zeleninou a masem, brambory přidáváme i do kynutého těsta. Ryby plníme do tortilly nebo přidáváme do různých pomazánek. Mléko, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu máme téměř každý den ať už formou pitného režimu, přídavkem ke svačině nebo jako samostatnou svačinou.
10 porcí
Jogurt bílý 700 g
Tvaroh měkký 200 g
Chia semínka 80 g
Meruňky kompotované 100 g
Podle chuti na doslazení med
Jogurt společně s tvarohem dáme do mísy, přidáme chia semínka, podle chuti přisladíme medem. Vše důkladně promícháme. Jogurt s chia porcujeme do misek nebo sklenic. Přeléváme rozmixovanými meruňkami, které před mixováním částečně scedíme. Jednotlivé porce můžeme nazdobit lístkem meduňky nebo máty. Tento dezert je vhodný připravit cca dvě hodiny před výdejem, aby nám chia semínka nabobtnala.
Ochutnávka svačinek
Abychom rodičům a dětem „svačinovou povinnost“ zjednodušili, už při příležitosti školního Dne otevřených dveří jsme připravili malou ochutnávku. Dále mají rodiče možnost ochutnat i na jiných akcí pořádaných školou nebo městem.
Díky tomu, že většinu dopoledních svačin připravujeme sami (nekupujeme např. hotové pudinky, pizze, tortilly, moučníky…), dítě zaplatí za svačinu dle věkových kategorií (21,- Kč, 23,- Kč, 25,- Kč) a proto si můžeme dovolit připravit pestré svačiny. K tomu mají děti kousek čerstvé zeleniny nebo ovoce a na výběr ze dvou nápojů. Svačiny připravuje kuchařka, která má částečný úvazek pouze na přípravu svačin.