Článek
Když na podzim dozrávají jablka a venku se ochlazuje, není nic lepšího než zapnout troubu a upéct koláč. Apple pie je sice americká klasika, ale svou chutí připomíná naše babičkovské recepty – křehké těsto, sladká jablečná náplň a skořice. Není těžký, s těstem se dobře pracuje a výborný.
Recept
Na těsto
- 350 g hladké mouky
- 30 g cukru krupice
- špetka soli
- 220 g studeného másla
- 60 - 100 ml studené vody
Na náplň
- +- 1/2 kg kyselejších jablek (3 velké ks)
- 100 g třtinového cukru (nebo krupice)
- špetka soli
- trocha citronové šťávy
- 1 - 2 lžíce skořice podle toho jak ji máme rádi
- 2 lžíce škrobu
- 20 g másla
Pokud máte doma sirup Horké jablko od Kitlu tak nemusíte mimo jablek řešit zbytek surovin.
Postup
Jako první smícháme suroviny bez vody na těsto. Máslo musí být studené. Až máme skoro spojeno přidáváme studenou vodu podle potřeby. Hotové těsto rozdělíme na dvě stejné části a ty dáme na hodinu odležet do lednice.
Jdeme na náplň. Pokud máte již zmíněný sirup, máte o práci méně. Jablka oloupeme, zbavíme středů a nakrájíme na plátky. Jablka pokapeme a promícháme s trochou citronové šťávy (zabrání zhnědnutí). Promícháme se sirupem podle chuti. Pokud nemáme sirup, připravíme si vlastní. Nakrájená jablka s citrónovou šťávou promícháme s cukrem, špetkou soli a skořicí. Přendáme na síto a necháme pouštět šťávu do hrnce. Jablka pustí dostatek šťávy až klidně za 30 minut. Do štávy přidáme máslo a vaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Hotový sirup přimícháme společně se škrobem k pokrájeným jablkům.
Po hodině vytáhneme jedno těsto a necháme lehce povolit. Vyvalíme ho o něco vetší než je připravená forma. Těsto předěláme do formy a přebytečné okraje odřízneme. Pokud Vám nejde přendát, pomožte si válečkem. Vrátíme zpět do lednice. Nachystáme si druhé těsto. Opět necháme chvilku povolit a vyválíme ho o něco vetší než je forma. Vytáhneme první těsto ve formě, poklademe náplní a přikryjeme druhým těstem. Okraje z horního těsta se dají před okraj prvního těsta jakože dovnitř. Přitlačíme je k sobě. Na středu těsta nařežeme hvězdičku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220° zhruba 45 minut. Pokud Vám začnou tmavnout okraje tak je zakryjeme vystřiženým alobalem do kruhu. Upečený koláč musíme nechat hodně dlouho vychladnout - kvůli náplni z jablek. Je výborný a snad se Vám také povede!
Nachystaná jablka
Náplň na prvním těstě
Koláč před upečením
Po upečení

Apple pie