Hlavní obsah
Jídlo a pití

Francouzské větrníky - Craquelin

Foto: Katka Kohoutková

Craquelin

Francouzské větrníky Craquelin jsou nadýchané a navrchu krásně křupou. Skvělý dezert, co stojí za vyzkoušení!

Článek

Je sobota a  já hledám inspiraci na nějakou dobrotu, kterou zvládnu upéct. Nacházím recept na francouzské větrníky Craquelin. Doma mám navíc jak smetanu tak mascarpone a lotus pomazánku - což jsou ingredience na výborný chutný krém. Vždy jsem se odpalovanému těstu vyhýbala a to úplně zbytečně. Když to zvládnu já, zvládnete taky.

Recept (cca 20ks)

Odpalované těsto

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 115 g másla (pokojová teplota)
  • špetka soli
  • 5 vajec
  • 140 g hladké mouky

Cukrová kolečka

  • 80 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g třtinového cukru (lze i krupice)

Lotuskový krém

  • 2 smetana ke šlehání
  • 2 mascarpone
  • lotus pomazánka creamy podle chuti

Jako první si připravíme cukrové těsto, které dáme odležet do lednice. Po té začneme s přípravou odpalovaného. Do hrnce nalejeme mléko s vodou, přidáme máslo a špetku soli. Přivedeme k varu, sundáme z plotny a důkladně vmícháme mouku. Vrátíme na plotnu a začneme odpalovat (3-5 minut) dokud nevznikne jednotná hmota která se nelepí na hrnec. Odpalované těsto prošleháme na mírné otáčky aby trochu zchladlo. Stačí 3 - 5 minut, po té zvedneme otáčky a přidáme rozmíchaná vejce. Těstem naplníme zdobící sáček s hladkou špičkou. Vytáhneme druhé těsto a vyválíme ho mezi pečicím papírem na 3-5 mm, dáme zpět do lednice.

Foto: Katka Kohoutková

obě těsta

Na pečící papír nakreslíme kolečka, otočíme ho a dáme na plech. Na tyto kolečka naneseme těsto zdobícím sáčkem. Až je celý plech nachystán potřebujeme cukrové těsto. Z něj vykrájíme kolečka, která položíme na připravené větrníky.

Foto: Katka Kohoutková

před pečením

Dáme do vyhřáté trouby na 200°. Po 3 minutách snížíme teplotu na 180° a pečeme zhruba 20 minut.

Foto: Katka Kohoutková

po upečení

Po upečení necháme zcela vychladnout. Po té rozřízneme a naplníme krémem. Já mám ráda tento jednoduchý - vyšleháme mascarpone se smetanou a podle vlastní chuti přidáme lotuskovou pomazánku. Můžeme přidat 1-2 maliny nebo borůvky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz