Článek
Je sobota a já hledám inspiraci na nějakou dobrotu, kterou zvládnu upéct. Nacházím recept na francouzské větrníky Craquelin. Doma mám navíc jak smetanu tak mascarpone a lotus pomazánku - což jsou ingredience na výborný chutný krém. Vždy jsem se odpalovanému těstu vyhýbala a to úplně zbytečně. Když to zvládnu já, zvládnete taky.
Recept (cca 20ks)
Odpalované těsto
- 125 ml mléka
- 125 ml vody
- 115 g másla (pokojová teplota)
- špetka soli
- 5 vajec
- 140 g hladké mouky
Cukrová kolečka
- 80 g másla
- 90 g hladké mouky
- 90 g třtinového cukru (lze i krupice)
Lotuskový krém
- 2 smetana ke šlehání
- 2 mascarpone
- lotus pomazánka creamy podle chuti
Jako první si připravíme cukrové těsto, které dáme odležet do lednice. Po té začneme s přípravou odpalovaného. Do hrnce nalejeme mléko s vodou, přidáme máslo a špetku soli. Přivedeme k varu, sundáme z plotny a důkladně vmícháme mouku. Vrátíme na plotnu a začneme odpalovat (3-5 minut) dokud nevznikne jednotná hmota která se nelepí na hrnec. Odpalované těsto prošleháme na mírné otáčky aby trochu zchladlo. Stačí 3 - 5 minut, po té zvedneme otáčky a přidáme rozmíchaná vejce. Těstem naplníme zdobící sáček s hladkou špičkou. Vytáhneme druhé těsto a vyválíme ho mezi pečicím papírem na 3-5 mm, dáme zpět do lednice.
obě těsta
Na pečící papír nakreslíme kolečka, otočíme ho a dáme na plech. Na tyto kolečka naneseme těsto zdobícím sáčkem. Až je celý plech nachystán potřebujeme cukrové těsto. Z něj vykrájíme kolečka, která položíme na připravené větrníky.
před pečením
Dáme do vyhřáté trouby na 200°. Po 3 minutách snížíme teplotu na 180° a pečeme zhruba 20 minut.
po upečení
Po upečení necháme zcela vychladnout. Po té rozřízneme a naplníme krémem. Já mám ráda tento jednoduchý - vyšleháme mascarpone se smetanou a podle vlastní chuti přidáme lotuskovou pomazánku. Můžeme přidat 1-2 maliny nebo borůvky.