Hlavní obsah
Jídlo a pití

Koláč s ovocem

Foto: Katka Kohoutková

Koláč s ovocem

Už máte dost bublanin, buchet a koláčků? Upečte si koláč!

Článek

Korpus

- 300g hl. mouky

- špetka soli

- 1 vejce

- 100g cukr moučka

- 200 g másla

Minimálně hodinu v lednici odležet

Náplň

- 60g žloutky (3-4 ks)

- 30g másla

- 1/2 lžičky vanilky

- 20g kukuřičného škrobu

- lžička rumu

- 40g cukru

- 240 ml mléka

Náplň se chystá hodně předem, úplně nejlépe klidně den předem. Mléko přivedeme k varu. Jakmile se začne tvořit pěna přidáme rum. Mezitím si rozmícháme žloutky, cukr, škrob a vanilku. Mléko odstavíme s plotny a tenkým proudem vylejeme rozmíchanou směs. Vrátíme na plotnu a na mírném plameni šleháme dokud směs nezhoustne. Odděláme z plotny a po kouscích zašleháme máslo. Ihned přikrýváme potravinářskou fólií. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a po té dáme na několik hodin do lednice. Na korpus smícháme veškeré suroviny a necháme odležet. Vyválíme mezi dvěma pečícími papíry, přendáme do formy. Spodek propíchneme na několika místech vidličkou. Na to položíme pečicí papír a těsto zatížíme například suchou fazolí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170° 30-40 minut. Z odříznutých okrajů vykrájíme ozdoby, ty samozřejmě pečeme 10-15 minut. Na vychladlý korpus naneseme žloutkový krém a ovoce. Ze zbylých bílků můžeme připravit minipavlovu, laskonky nebo si uvařit nákyp, který pokryjeme sněhem, popřípadě přidáme k šunkoflekám.

Foto: Katka Kohoutková

Koláč s ovocem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz