Článek
Korpus
- 300g hl. mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 100g cukr moučka
- 200 g másla
Minimálně hodinu v lednici odležet
Náplň
- 60g žloutky (3-4 ks)
- 30g másla
- 1/2 lžičky vanilky
- 20g kukuřičného škrobu
- lžička rumu
- 40g cukru
- 240 ml mléka
Náplň se chystá hodně předem, úplně nejlépe klidně den předem. Mléko přivedeme k varu. Jakmile se začne tvořit pěna přidáme rum. Mezitím si rozmícháme žloutky, cukr, škrob a vanilku. Mléko odstavíme s plotny a tenkým proudem vylejeme rozmíchanou směs. Vrátíme na plotnu a na mírném plameni šleháme dokud směs nezhoustne. Odděláme z plotny a po kouscích zašleháme máslo. Ihned přikrýváme potravinářskou fólií. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a po té dáme na několik hodin do lednice. Na korpus smícháme veškeré suroviny a necháme odležet. Vyválíme mezi dvěma pečícími papíry, přendáme do formy. Spodek propíchneme na několika místech vidličkou. Na to položíme pečicí papír a těsto zatížíme například suchou fazolí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170° 30-40 minut. Z odříznutých okrajů vykrájíme ozdoby, ty samozřejmě pečeme 10-15 minut. Na vychladlý korpus naneseme žloutkový krém a ovoce. Ze zbylých bílků můžeme připravit minipavlovu, laskonky nebo si uvařit nákyp, který pokryjeme sněhem, popřípadě přidáme k šunkoflekám.
Koláč s ovocem