Článek
- Korpus:
- 200g jakýchkoliv máslových sušenek (BeBe, Albertky…)
- 80g másla (mírně rozpuštěné)
Náplň:
- 500g mascarpone
- 200g zakysané smetany
- 150g cukru moučka
- vanilka (vanilka jako koření, extrakt, lusk)
- 1 vejce
- šťáva a kůra z jednoho pomeranče
- 2 lžíce hladké mouky
Pomerančové želé:
- 3-4 pomeranče
- 4 lžíce cukru krupice (podle sladkosti pomerančů)
- 25g solamylu
- 25ml vody
Postup:
Na korpus smícháme rozdrcené nebo pomleté sušenky s máslem. Vtlačíme do vymazané formy, na dno použijeme pečicí papír. Přitlačíme obrácenou stranou lžíce. Všechny suroviny na krém smícháme (směs je řidší) a vylejeme na korpus. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160° 40 - 45 minut. Na dno trouby dáme menší hrnec nebo plech s vodou. Při pečení neotvíráme troubu. Hotový cheesecake má zlatavé pevné okraje a uprostřed vypadá jako želé. Dalších minimálně 30 minut neotevíráme troubu. Necháme vychladnout. Na pomerančové želé povaříme pomeranče s trochou vody s cukrem. Propasírujeme přes síto. Solamyl rozmícháme v trošce vody a přidáme do šťávy z pomerančů. Provaříme 1-2 minuty a nalejeme na cheescake. Necháme nejlépe do druhého dne zatuhnout.

Pomerančový Cheescake