Článek
Moravské koláčky se dají péct ke každé příležitosti. Je to sice delší příprava, ale výsledek stojí za to!
Recept
Těsto:
- 150g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g cukr moučka
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- 120 ml mléka
- 2 menší žloutky
- 100 ml rozpuštěného másla
Náplň:
- 2 tvarohy v alobalu
- povidla dle potřeby
- 70 g cukr moučka
- 1/2 balení vanilkový cukr
- rozinky předem namočené v rumu
Posypka:
- 100 g hladká mouka
- 50 g cukr moučka
- 50 g studené máslo
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
Na potření:
- rozpuštěné máslo
- trochu rumu
Postup:
Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru vytvoříme kvásek. Mezitím prosejeme mouku, přidáme špetku soli a uděláme důlek. Tam vylejeme kvásek, promícháme, přidáme zbytek surovin a spojíme v hladké těsto. Přikryjeme a necháme hodinu kynout. Připravíme drobenku a náplň. Z tvarohové náplně můžeme vytvarovat kuličky a povidla můžeme dávat zdobícím sáčkem. Vykynuté těsto vyválíme a nakrájíme na čtverce tak akorát na zabalení kuliček z tvarohu. Doprostřed každého čtverce dáme rozinku, na tu položíme nápň a zabalíme do měšce. Dáváme na pečicí papír na plech spojem dolů. Do každého měšce uděláme druhou stranou vařečky důlek a po té naplníme povidly. Potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme drobenkou. Tu mírně zatlačíme na mistě kde je důlek s povidly. Pečeme 10 - 15 minut ve vyhřáté troubě na 180°. Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Příprava koláčků
Před upečením

Výsledek