Článek
Možná jste zaznamenali, že se kolem KFC poslední dobou hodně mluví o problémech s hygienou a kvalitou. V Česku i na Slovensku už vyplavaly různé kauzy a lidé se ptají, co se vlastně děje s touhle slavnou značkou. Jenže ono to není jenom u nás – a to se moc neví.
V Dánsku totiž v létě 2025 došlo k tomu, že všechny tamní pobočky KFC musely zavřít. Nešlo o žádné drobnosti, ale o vážné průšvihy. Kontroly zjistily špatně skladované maso, přelepování prošlých etiket, špinavé kuchyně a celkově porušování pravidel, která by u tak velké značky člověk fakt nečekal.
Situace se vyhrotila tak, že centrála KFC vypověděla smlouvu místnímu provozovateli franšízy a celé dánské KFC se zastavilo. Všech 11 restaurací skončilo najednou.
Přijde mi zajímavé, že o tom skoro nikde nečtu. U nás se řeší pár konkrétních případů, ale fakt, že v Dánsku museli zavřít úplně všechno, se moc nešíří. Přitom to ukazuje, že to není problém jedné země, ale spíš toho, jak se značka kontroluje a kdo má zodpovědnost.
KFC se samozřejmě snaží situaci uklidnit, hledá nové partnery a slibuje, že věci napraví. Ale důvěra lidí se získává zpátky těžko, když si představíte, že někdo může dostat na talíř maso po záruce.
Takže až zase půjdeme kolem červenobílé značky s kuřetem, možná se vyplatí si připomenout, že aféra kolem KFC není jen místní příběh. V Dánsku to došlo tak daleko, že nezůstal otevřený ani jeden podnik.