Článek
Nestíháte péct, ale nechcete se vzdát poctivé chuti vánoční klasiky? Tyto medovníkové kuličky jsou záchrana na poslední chvíli. Spojují chuť medu a krémové náplně do jednoho neodolatelného sousta. Příprava je rychlá, jednoduchá a zvládne ji opravdu každý – ideální cukroví, když času ubývá, ale chuť na sladké zůstává.
Recept
Stačí poloviční dávka
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 200 g cukru moučka
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 60 g povoleného másla
Na krém
- 250 g povoleného másla
- 1 plechovka karamelového Salka (vařím si svoje, kupované mi nechutná)
Základ
Promícháme sypké suroviny. Přidáme zbytek a zapracujeme v těsto. Hotové těsto rozválíme na placku, plné dávky 2 placky (1/2 dávka jedna placka). Pečeme ve vyhřáté troubě (pečící papír) na 180° okolo 10 minut. Vychladlý plát pomeleme na drobno. Odděláme zhruba dvě hrsti bokem na obalení kuliček. Do drti přidáme máslo a salko. Jelikož mi nechutná kupované karamelové tak si vařím svoje. Mám uvařeno den předem - 2,5 hodin klasické Salko. Pořádně promícháme a tvarujeme kuličky. Velikosti podle sebe, já dělám drobné, protože tak peču všechno cukroví. Hotové kuličky obalíme v drti co jsme odložili bokem. Jsou opravdu výborné. Uchovávám v chladu a připravuji 1-2 dny před Vánocemi.




