Hlavní obsah

Quiche - slaný koláč

Foto: Katka Kohoutková

Quiche

Máte chuť na něco slaného? Zkuste můj quiche! Upekla jsem ho na přání doma a recept jsem si zjednodušila, aby byl rychlý, chutný a zvládne ho každý.

Článek

Quiche je slaný koláč původem z Francie. Tvoří ho křehké těsto, které se plní směsí vajec, smetany a různých ingrediencí – třeba sýrem, zeleninou, šunkou, slaninou nebo houbami. Náplň se zapeče do voňavé, nadýchané dobroty. Quiche se skvěle hodí na oběd, večeři, piknik nebo třeba na pohoštění pro návštěvu. Dá se jíst teplý i studený což je teď obrovská výhoda.

Recept:

Těsto

- 100g změklého másla

- 1  vejce L

- špetka soli

- 175g hladké mouky

Vypracujeme těsto a dáme do lednice

Náplň

- slanina

- sýr (čedar)

- cibule

- 2 stroužky česneku

- tymián

- baby špenát

Na oleji opečeme cibuli a slaninu na kostičky, přidáme tymián a nasekaný česnek. Necháme vychladnout.

Směs na zalití

- 3 vejce L

- 1/2 zakysané Smetany

- smetana ke šlehání

- sůl

- pepř

- špetka muškátového oříšku

Smíchat

Těsto vyválíme přes potravinářskou fólii nebo sáček a přendáme do formy na koláč. Okraje přitlačíme a přebytečné těsto odkrájíme. Na těsto dáme pár lístku baby špenátu, vychladlou náplň, pár lístků baby špenátu a posypeme sýrem na kostičky. Náplň zalejeme smíchánou směsí. Pečeme na 180° 30-40 minut. Náplň se během pečení hodně nadzvedne ale po vypnutí trouby zase spadne.

Koláč se jí jak vlažný tak i studený. Náplň muže být jakákoliv, žampióny, cherry rajčata atd…

Foto: Katka Kohoutková

Quiche

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz