Článek
Quiche je slaný koláč původem z Francie. Tvoří ho křehké těsto, které se plní směsí vajec, smetany a různých ingrediencí – třeba sýrem, zeleninou, šunkou, slaninou nebo houbami. Náplň se zapeče do voňavé, nadýchané dobroty. Quiche se skvěle hodí na oběd, večeři, piknik nebo třeba na pohoštění pro návštěvu. Dá se jíst teplý i studený což je teď obrovská výhoda.
Recept:
Těsto
- 100g změklého másla
- 1 vejce L
- špetka soli
- 175g hladké mouky
Vypracujeme těsto a dáme do lednice
Náplň
- slanina
- sýr (čedar)
- cibule
- 2 stroužky česneku
- tymián
- baby špenát
Na oleji opečeme cibuli a slaninu na kostičky, přidáme tymián a nasekaný česnek. Necháme vychladnout.
Směs na zalití
- 3 vejce L
- 1/2 zakysané Smetany
- smetana ke šlehání
- sůl
- pepř
- špetka muškátového oříšku
Smíchat
Těsto vyválíme přes potravinářskou fólii nebo sáček a přendáme do formy na koláč. Okraje přitlačíme a přebytečné těsto odkrájíme. Na těsto dáme pár lístku baby špenátu, vychladlou náplň, pár lístků baby špenátu a posypeme sýrem na kostičky. Náplň zalejeme smíchánou směsí. Pečeme na 180° 30-40 minut. Náplň se během pečení hodně nadzvedne ale po vypnutí trouby zase spadne.
Koláč se jí jak vlažný tak i studený. Náplň muže být jakákoliv, žampióny, cherry rajčata atd…

Quiche