Hlavní obsah

Voňavý kynutý makový závin jako od babičky

Foto: Katka Kohoutková

Můj makový závin

Měkoučké těsto, sladký mák a vůně, která provoní celý dům. Kynutý makový závin je klasika, která nikdy nezklame.

Článek

Makový závin patří mezi ty recepty, které se dědí z generace na generaci. Každý ho zná trochu jinak – někde se přidává rozinka, jinde rum, a někdo zase dává víc cukru. Podstata je ale stejná: jemné, nadýchané těsto a sladká maková náplň, která voní domovem. Ať už ho pečete na sváteční stůl, nebo jen tak pro radost, úspěch je zaručen.

Recept na 2 záviny

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g mléka
  • 50 g tuku (máslo nebo sádlo)
  • 50 g cukr krupice
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • trocha citronové kůry (nemusí)

Náplň

  • 220 g mletého máku
  • 1 lžička kakaa
  • 4 lžíce cukru
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • rum (nemusí)
  • 4 lžíce povidel (nemusí)

Náplň připravíme jako první, aby vychladla. Mléko přivedeme k varu, přidáme mák a necháme mléko částecně vyvařit. Náplň má být tužší, ale ne suchá. Přidáme ostatní suroviny, promícháme a ochutíme podle sebe.

Tento recept nepotřebuje kvásek. Jednodušše vše na těsto zpracujeme a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme na dvě části. Vyvalujeme na pečícím papíru a střed kam přijde náplň necháme trošku silnější. Poklademe náplní a nařežeme kraje na zhruba 2 cm široké pásky. Ty pak křížem přehýbáme přes střed s náplní. Necháme ještě 15 kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a kdo chce posype nasekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° minimálně 30 minut.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz