Článek
Makový závin patří mezi ty recepty, které se dědí z generace na generaci. Každý ho zná trochu jinak – někde se přidává rozinka, jinde rum, a někdo zase dává víc cukru. Podstata je ale stejná: jemné, nadýchané těsto a sladká maková náplň, která voní domovem. Ať už ho pečete na sváteční stůl, nebo jen tak pro radost, úspěch je zaručen.
Recept na 2 záviny
Těsto
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- 150 g mléka
- 50 g tuku (máslo nebo sádlo)
- 50 g cukr krupice
- 20 g droždí
- 1 vejce
- trocha citronové kůry (nemusí)
Náplň
- 220 g mletého máku
- 1 lžička kakaa
- 4 lžíce cukru
- špetka soli
- špetka skořice
- rum (nemusí)
- 4 lžíce povidel (nemusí)
Náplň připravíme jako první, aby vychladla. Mléko přivedeme k varu, přidáme mák a necháme mléko částecně vyvařit. Náplň má být tužší, ale ne suchá. Přidáme ostatní suroviny, promícháme a ochutíme podle sebe.
Tento recept nepotřebuje kvásek. Jednodušše vše na těsto zpracujeme a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme na dvě části. Vyvalujeme na pečícím papíru a střed kam přijde náplň necháme trošku silnější. Poklademe náplní a nařežeme kraje na zhruba 2 cm široké pásky. Ty pak křížem přehýbáme přes střed s náplní. Necháme ještě 15 kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a kdo chce posype nasekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° minimálně 30 minut.