Hlavní obsah
Psychologie

Deprese či depka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Deprese patří k psychickým poruchám a trpí jí přibližně 700 000 lidí. Nicméně je nutno dodat, že se jedná o počet lidí, který vyhledá odbornou pomoc.

Článek

Co je to „deprese“ (depka)?

Ano, jsou dny, kdy máme smutnou náladu, máme pocit, že se nám nic nedaří. Jsme smutní, nemáme na nic náladu. Máme tzv. depku/„deprese“, ale jedná se o stav na pár dní.

Co je to deprese?

Deprese je dlouhotrvající stav skleslosti, beznaděje, smutku. Člověk přestává mít zájem o to, co ho kdysi bavilo, naplňovalo. Má problémy se na něco soustředit. Trpí nízkým sebevědomím, vše si dává za vinu. Vše vidí černě a ze všeho se obviňuje. Snadno se unaví, objevují se u něho poruchy spánku. Přestává mít zájem o sociální kontakty a o sex. Může nabírat na váze, ale také může hubnout. Může se přejídat, ale také trpět nechutenstvím. Pociťuje úzkost a neklid, mohou ho trápit myšlenky na smrt a na sebevraždu.

Deprese může mít samozřejmě různé stupně. Od lehké deprese až po těžkou depresi.

Pokud trpíte depresí, je vhodné vyhledat odbornou pomoct. Málokdo se sám bez jakékoli pomoci deprese zbaví.

Jak na depresi?

Určitě pomůže cvičení a pohyb. Choďte na procházky, choďte do přírody. Zkuste tancovat, jezdit na kole, cvičit jógu, plavat. Různých cvičení a sportů je celá řada. Můžete sami, můžete s kamarádem či kamarádkou a nebo chodit na různé kurzy a lekce ve vašem městě.

Poslouchejte příjemnou hudbu, meditujte. Zkuste dechová cvičení. Zkuste se zhluboka na 4 doby nadechnout, 4 doby zadržet dech a na 4 doby vydechovat vzduch.

Pište básně, kreslete, vybarvujte mandaly. Umění pomáhá uklidnit a zlepšit náladu.

Určitě jezte zdravě a pravidelně. Vybírejte si zdravé potraviny. Mezi ně patří maso, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, oříšky a podobně. Pijte minerálky, ovocné a zeleninové šťávy, čaje.

Vynechte cigarety a alkohol. Alkohol vám na chviličku od deprese pomůže, tedy alespoň se vám to tak zdá. Jenže depresi naopak prohlubuje, může se navíc objevit závislost.

Udělejte si celodenní výlet, zajděte si na masáže, do wellness centra. Zajděte si do kina na pěkný film.

Dopřejte si pravidelný režim, odpočinek.

Mějte se rádi, rozmazlujte se.

Nějaké doplňky stravy na depresi

Můžete zakoupit magnézium (hořčík), Sédafit PC, bylinkové čaje například z  kozlíku lékařského, z třezalky, z meduňky lékařské. Dobrý je třeba také přípravek Deopres či Modin. Modin je přípravek pro duševní rovnováhu.

Na koho se obrátit?

Pokud trpíte depresí, je vhodné se obrátit na psychologa, terapeuta, psychiatra. Můžete využít i léčbu online či zavolat na linku bezpečí.

U psychiatra je výhoda, že vám může předepsat antidepresiva.

Mám či nemám depresi? Zkusme se otestovat.

Test naleznete zde a také zde.

Anketa

Trpíte depresí?
Ano, trpím depresí.
50 %
Ne, už netrpím depresí, ale trpěl/a jsem.
0 %
Ne, ale někdo z mého okolí trpí/ trpěl.
50 %
Vůbec! Jsem v tomto směru v pohodě a to samé mé okolí!
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz